Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Policija o neredima u Splitu: Uhapšeno više od 50 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu

[ad_1]

Foto: Pixsell/Zvonimir Barisin

Sinoć su po završetku utakmice polufinala Hrvatskog kupa i pobjede Dinama nad Hajdukom 1:0 izbili veliki navijački neredi na stadionu Poljud u Splitu.

Maskirani pripadnici Torcide probili su ogradu na sjevernoj tribini Poljuda i upali na teren bacajući bengalke, zbog čega su igrači oba tima pobjegli u svlačionice.

Torcida probila ogradu na Poljudu i krenula na Boyse #dinamo #hajduk #poljud #torcida #bbb #foryou #foryoupage #fyp #split  original sound – Index.hr

Torcidaši su se nastavili kretati prema jugozapadnoj tribini, gdje su bili smješteni Bad Blue Boysi, navijači Dinama. Međutim, policija je brzom intervencijom uspjela spriječiti direktan okršaj navijačkih skupina potjeravši torcidaše nazad na sjevernu tribinu.

Ali, oni su tada počeli trgati stolice i bacati ih na policajce. U jednom trenutku iskoristili su i stol koji služi kao šank ispod tribine te su ga bacili sa svoje tribine. Na kraju su napustili tribinu, ali su se neredi preselili na gradske ulice, piše Index.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske saopštili su da su na ulicama oko stadiona veće skupine huligana nastavile napadati policajce. Huligani su na policajce bacali upaljene bengalke, boce, kamenje i druge predmete. Čupali su stabla zasađena uz prometnice. Odjekivale su eksplozije topovskih udara.

Najmanje tri policajca prevezena su u splitsku bolnicu, gdje im je pružena ljekarska pomoć. Oštećeno je i jedno službeno vozilo.

Područje oko Poljuda sve vrijeme je nadlijetao helikopter. Situacija se smirila oko 22:30, a policija je tokom noći nastavila nadzirati javne površine kako bi se onemogućilo ponovno okupljanje prestupnika.

 

Do završetka javnog okupljanja privedena su ukupno 24 navijača, a nakon završetka javnog okupljanja njih još 27. Tokom narednih dana vjerovatno će biti dodatnih privođenja.

Policija je Dinamove fudbalere i navijače držala na stadionu sve do 23 sata, nakon čega su se zaputili nazad ka Zagrebu.

(24sata.info)