Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Poruka Szczesnyja odjeknula Evropom: Srce mi se slama i ne mogu stajati mirno

[ad_1]

Nakon što je Robert Lewandowski, najbolji poljski nogometaš, poručio da se ne može zamisliti kako igra protiv Rusije nakon što su Rusi napali Ukrajinu, oglasio se i poljski vratar Wojciech Szczesny. Vratar Juventusa izjavio je da neće igrati za Poljsku u play-offu za Svjetsko prvenstvo 26. ožujka protiv Rusije, prenosi Index.hr.

Poljaci bi trebali gostovati u Moskvi u polufinalu doigravanja za Svjetsko prvenstvo, ali su danas iz Nogometnog saveza Poljske rekli da ne žele igrati s Rusima. Szczesny se oglasio putem Instagrama.

“Moja supruga je rođena u Ukrajini, ukrajinska krv teče venama mog sina, dio naše obitelji je još uvijek u Ukrajini, znam puno Ukrajinaca i svi su sjajni ljudi. Vidjeti patnju na njihovim licima i strah za svoju zemlju… Ne mogu stajati mirno i pretvarati se da se ništa nije dogodilo.

Kada je Putin odlučio napasti Ukrajinu, objavio je rat ne samo Ukrajini nego i svim vrijednostima koje Europa zastupa. Sloboda, neovisnost, ali prije svega mir. 26. ožujka trebali smo igrati protiv Rusije u utakmici doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. I iako mi se srce slama dok ovo pišem, savjest mi ne dozvoljava da igram.

Predstavljati svoju zemlju najveća je čast u karijeri nogometaša, ali je još uvijek izbor. Odbijam igrati protiv igrača koji odluče zastupati vrijednosti i principe Rusije! Odbijam stajati na terenu u bojama svoje zemlje i slušati himnu Rusije! Odbijam sudjelovati u sportu koji čak legitimira postupke ruske vlade.

Znam da moj utjecaj može biti samo simboličan, ali pozivam FIFA-u i UEFA-u da poduzmu mjere i kazne Ruse za svoje postupke”, poručio je 31-godišnji vratar.

Poljaci će svoj stav zajedno sa Švedskom i Češkom, koje također trebaju igrati dokvalifikacije u Rusiji, predstaviti FIFA-i i čekati odluku krovne svjetske nogometne organizacije.

(24sata.info)