Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Potvrđena revolucija u Ligi prvaka: Evo kako će izgledati novi sistem takmičenja

[ad_1]

Evropska nogometna federacija (UEFA) na svojim zvaničnim kanalima potvrdila je promjene u Ligi prvaka i predstavila novi format u kojem će se klubovi boriti za trofej u elitnom klupskom takmičenju.

Grupna faza sva tri takmičenja će imati po 36 učesnika, a novi format će donijeti čak 100 utakmica više samo u elitnom rangu Lige prvaka.

Po novom formatu svaki tim će igrati osam utakmica u novoj ligaškoj fazi, ali ne sa četiri kod kuće i u gostima, već sa osam različitih timova.

Protivnici će biti birani na osnovu četiri jakosna “šešira”, a svaki tim će dobiti po dva rivala iz svakog od njih i sa jednim igrati kod kuće, a drugim u gostima.

Prvih osam na tabeli plasirat će se direktno u osminu finala, dok će ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrati drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala. Ostatak nokaut faze ostaje isti kao i do sada.

Inače, Evropska liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će u Konferencijskoj ligi svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam.

(24sata.info)