Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Poznati ukrajinski teniser ide u rat: Nemam vojnog iskustva, ali sam privatno imao dodira sa oružjem

[ad_1]

Sergiy Stakhovsky, poznati ukrajinski teniser, odlučio je da se uključi u odbranu zemlje nakon napada Rusije.

Stakhovsky se oglasio i za Sky Sports poslije napada Rusije na Ukrajinu i pozvao ostale da prate njegov primer.

“Armija je otvorila prijem u rezervu za svakog ko je voljan da se bori, da uzme oružje u ruke i da bude dio teritorijalne odbrane”, istakao je Stakhovsky, a potom dodao:

“Ima mnogo ljudi koji mogu u rezervu. Prijavio sam se prošle subote, ali nisam imao dovoljno dokumenata da potpišem sve što je bilo potrebno. Sada su otkazali sve te procedure i praktično svako ko je motivisan može i bez toga da se priključi”.

Iskusni teniser koji je u karijeri zaradio preko pet miliona dolara sa suzama u očima govorio o aktuelnoj situaciji.

“Nemam vojnog iskustva, mada sam privatno imao dodira sa oružjem. Ne vidim razlog zašto većina mojih sunarodnika mora da rizikuje život time što šalje porodice van zemlje dok oni ostaju. To bi mnogo značilo našim oružanim snagama ako svi ostanu, da vojska vidi da nije ostavljena sama”, dodao je.

Stakhovsky nije zadovoljan podrškom koju njegova zemlja dobija.

“Hajde da budemo realni, osam godina smo u ratu sa Rusijom. Gdje je bila sva ta podrška osam godina? Niko od evropskih lidera, svjetskih nije spreman da pomogne, da borbu Ukrajine stavi u službu bolje Evrope u budućnosti. Želimo da budemo normalna, civilizovana zemlja, sa demokratijom gdje možemo da biramo svog predsjednika. Sadašnji predsjednik je možda i jedini koji je ikad stao ispred svoje zemlje, koji vjeruje u to što radi i rizikuje svoj život. Jedini. Svi ostali su bili politička smijurija. Možda jeste komičar u životu, ali postao je predsjednik naroda”, poručio je 36- godišnji Stakhovsky.

SCsport.ba