Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Selektor Stevan Ljubičić priključio se pripremama odbojkašica za nastup u Zlatnoj ligi CEV

[ad_1]

Selektor ženske odbojkaške seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine Stevan Ljubičić priključio se zeničkim pripremama svog tima, kojeg krajem ovog mjeseca očekuju dva gostujuća meča u sklopu Zlatne lige Evropske odbojkaške federacije (CEV).

Odbojkašice su u nekompletnom sastavu pripreme započele još 8. maja, od kada su trenirale u sali Katoličkog školskog centra Sveti Pavao te Gradskoj areni “Husejin Smajlović”, u kojoj će u junu igrati i svoje domaće utakmice u sklopu Zlatne lige CEV (10. juna Švedska te 14. juna Belgija).

“Selekcija je u trenažnom procesu već punih 10 dana. Veći dio priprema je, nažalost, obavljen bez mog prisustva zbog obaveza u klubu, ali ono što sam vidio i što smo zatekli daje puno optimizma svima nama da će i ova reprezentativna godina proteći kao i prethodne dvije ili tri, koliko smo već u ovom sastavu. Zahvalio bih koleginici Radi Marković na svemu što je ona učinila do sada, jer je bila zadužena da provede prvi dio priprema koji je zaista organizovan na jedan izuzetan način”, kazao je na današnjoj pres-konferenciji selektor Ljubičić, koji je zahvalio svima koji su omogućili da ova selekcija ima uslove za neometano pripremanje za takmičenja.

Prvu utakmica u okviru Grupe A Zlatne lige igrat će protiv Belgije (Kortrajk), a 31. maja, također u gostima protiv Švedske (Lund).

“Nažalost, nismo u prilici da iz objektivnih razloga okupimo u ovom momentu ono što je najbolje i ono što je reprezentaciju predstavljalo prethodnih godina. Prije svega povreda. Na prve dvije utakmice sigurno sa nama neće biti Ajla Paradžik i Dajana Bošković, ali tu su opet neka nova lica i nova imena, puno mladosti i nove energije. To je nešto čime sam ja zaista prezadovoljan i nešto gdje mi, kao reprezentacija i Odbojkaški savez BiH, želimo da se okrenemo nekom malo drugačijem smjeru. Da, barem kroz ovaj prvi dio i takmičenje u Zlatnoj ligi, možemo da damo šansu mladim, novim licima da pokažu šta znaju te da uostalom i mi provjerimo šta je to što u budućnosti možemo da očekujemo”, podvukao je Ljubičić.

Paradžik i Bošković, najavljuje Ljubičić, bit će u timu za domaće utakmice protiv Belgije i Švedske, a sutra bi se ekipi trebala priključiti i Iman Isanović.

Grupa, ističe, nije nimalo laka, jer pored reprezentacije Belgije, za opstanak će igrati i protiv reprezentacije Švedske.

“Nemam potrebe da trošim previše riječi na njih. Belgija je do ove godine redovni učesnik Lige nacija, a selekcija Švedske je, možda, pored selekcije BiH, jedna od reprezentacija koja je ostvarila najveći progres u prethodnih nekoliko godina”, kazao je Ljubičić.

Najavljuje kako će biti spremni za te utakmice te da će, puni nove energije i optimizma, svi dati svoj maksimum, ali poziva publiku da ih podrži na domaćim utakmicama u Zenici.

Kapitenica Anđelka Radišković zahvalila je Aliji Fatiću i Odbojkaškom savezu Federacije BiH, koji su im, uz podršku Grada Zenica te sponzora i nekih državnih ministarstava, osigurali uslove za rad i nastupe.

“Ja ću samo da iskoristim priliku da pozovem sve ljubitelje sporta i naše najvjernije navijače da dođu 10. i 14. juna u Zenicu i da nas podrže, kako su to i do sada radili. Ja svakako, kao i svake godine, opet moram da pohvalim našu atmosferu, jer mislim da je to prva stvar koja ovu ekipu održava godinama. Mi smo to, nekako, gradili godinama i nećemo da dozvolimo da nam se to naruši”, kazala je Radišković.

Grad Zenica, kako je kazao pomoćnik gradonačelnika Armin Mujkić, ispunio je sve uslove i obezbijedio za trenažni proces Gradsku arenu “Husejin Smajlović” i alternativnu salu KŠC Sveti Pavao, a uz to su kupili i 1.000 ulaznica za te dvije utakmice koje će podijeliti navijačima bh. tima i na taj način podržati bh. tim.        

Odbojkašice će ovog vikenda u zeničkoj areni odigrati i dva prijateljska kontrolna susreta protiv Crne Gore (subota u 18 te nedjelja u 15 sati), kako bi se što bolje spremili pred prve duele s Belgijom i Švedskom.

Nakon završetka nastupa u Zlatnoj ligi, bh. odbojkašice će u Zenici odraditi pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu 2023. godine, koje počinje 15. augusta. Odbojkašice BiH će na EP-u, koje će se igrati od 15. augusta do 3. septembra u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, igrati u grupi B. Protivnice će im biti domaćini te grupe, reprezentacija Italije, zatim Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Švicarska.

(FENA)

The post Selektor Stevan Ljubičić priključio se pripremama odbojkašica za nastup u Zlatnoj ligi CEV appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba