Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Srbija nadomak direktnog mjesta u Ligi Prvaka od sezone 2023/24

[ad_1]

Godinama se sanjalo, posljednjih mjeseci šuškalo i sabiralo, a poslije plasmana Crvene zvezde i Partizana u evropsko proljeće, pa još i vrijedne pobjede “crno-bijelih” u Pragu za jedan koeficijent bod, jasno je da se Srbija nalazi nadomak velikog uspjeha i direktnog mjesta u Ligi šampiona u sezoni 2023/24.

Liga Srbije je trenutno na 11. poziciji, koja za nacionalnog prvaka donosi grupnu fazu, a vicešampionu kvalifikacije za elitno takmičenje. Trećeplasirani tim bi išao u baraž Lige Evrope, što znači i sigurno učešće u Ligi konferencije, a imali bi još dva tima u kvalifikacijama za novoosnovano takmičenje.

Srbija trenutno ima 32.375 bodova, 0.575 više od Ukrajine, koja je na 12. mjestu UEFA liste, ali i koja nema više predstavnika u evropskim takmičenjima ove sezone.

To znači da su za Srbiju jedina pretnja Belgijanci, koji zaostaju 1.775 koeficijent bodova i imaju Gent, kao jedinog predstavnika.

Uspjeh Srbije mogao bi da izostane samo u scenariju da Gent stigne do finala Lige konferencije sa svim pobjedama, a da Crvena zvezda i Partizan više ne osvoje nijedan bod.

Takođe, dodatni uslov da Srbija u sezoni 2023/24. ima direktnog putnika u Ligu Prvaka jeste i da sezonu ranije prvak Evrope bude tim koji je već kroz svoje nacionalno prvenstvo obezbijedio plasman u elitu.

To se u najvećem broju slučajeva i dešava.

Uz ovu vijest treba dodati i onu da je Srbija ove sezone deveta po uspješnosti u Evropi sa 8,500 koeficijent bodova. Dobra stvar je što će se ovaj bodovni učinak provlačiti i u narednih pet sezona, koliko traje ciklus koji obuhvata UEFA, kako bi rangirala Lige za mjesto u evropskim kupovima.

(SportKlub)