Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Svečano zatvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu, obilježene rekordima i skandalima

[ad_1]

Svečano su zatvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu. Nakon dvije sedmice takmičenja, svečana ceremonija okupila je sve učesnike na jednom mjestu.

Na Igrama u Pekingu oboreni su brojni rekordi, ispisane nove stranice historije, viđene dramatične završnice takmičenja i testirani novi Covid protokoli.

Na 24. Zimskim olimpijskim igrama nadmetalo se skoro 2900 sportista iz 91 nacije, a najviše sportista stiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je prvi put bila domaćin ZOI, a Peking je jedini grad na svijetu koji je ugostio i ljetne i zimske Igre.

Norveški bijatlonci donijeli su svojoj zemlji 15. olimpijsko zlato i tako oborili rekord, a ukupno ih Norveška na kraju ima 16. Uz osam srebrnih i 13 bronzanih, Norveška ukupno ima 37 olimpijskih odličja iz Pekinga.

Drugi su Nijemci sa 12 osvojenih zlatnih medalja, 10 srebrnih i pet bronzanih, dok Kina ima devet zlatnih, četiri srebrne i dvije bronzane.

Iz zemalja u regionu najuspješnija je Slovenija sa dvije zlatne medalje, tri srebrne i dve bronzane. Našu zemlju je predstavljalo šest sportista, ali bez značajnijih rezultata, nažalost.

Organizatori su tokom Igara mijenjali pravila o dozvoljenom broju gledalaca na tribinama, a neke od tema koje su pratile ove Zimske olimpijske igre bile su kritike na račun organizatora, čak i od strane sportista koji su osvajači medalja, slučaj kineske teniserke Shuai Peng, 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valieva optužena za korištenje nedozvoljenih supstanci, kao i diskvalifikacija pojedinih njemačkih skijaša zbog, navodno, nepropisnih skijaških odijela koja su nosili tokom takmičenja.

SCsport.ba