Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Velež slavio u derbiju protiv Željezničara

[ad_1]

U okviru 24. kola WWin lige Bosne i Hercegovine snage su odmjerili Željezničar i Velež. Na kraju su gosti slavili rezultatom 1:0 – golom Dine Halilovića. Utakmica je imala veliki značaj za oba kluba. Domaći se bore za opstanak, a gosti iz Mostara za izlazak na evropsku scenu.

Gosti su krenuli ofanizno od prve minute. Tako je odmah zaprijetio Haskić u 3. minuti kada je probio preko desne starne, ali je odbrana Plavih otklonila opsanost.

Krpić prvi zaprijetio

Uzvratio je Krpić u 11. minuti, ali glavom prebacuje gol Rođenih. Samo nekoliko trenutaka poslije Radovac je pokušao uposliti Boljevića, ipak dobro je intervenisao golman gostiju Hadžikić.

U 20. minuti Edo Vahabeović je zbog povrede mora napustiti teren, a trener Veleža se odlučio da ubaci – Dinu Halilovića. Igrao se 22. minut kada je Amoah stigao jednu nezgodnu loptu, ubacio u šesnaesterac Mostaraca, ali nije bio niko u plavom dresu u šesnaestercu Veleža. U 24.minuti žuti karton je dobio Marin Galić, igrač Željezničara.

Osam minuta poslije požutio je i Samir Radovac. Samo minut poslije u sjajnoj prilici je bio upravo Radovac, ali Hadžikić sjajno interveniše. Svoj šut u 36. minuti oprobao je Drljo, ali je bio neprecizan.

U 40.minuti jedan prekid s lijeve strane izveo je Boljević, ali je lopta prošla pored stative. Ostalo je 0:0 nakon prvih 45 minuta.

Dino Halilović pogodio mrežu Plavih

Kao i u prvom dijelu, Velež je i u nastavku krenuo snažno. To su konkretizirali u 55. minuti. Pogodio je Dino Halilović koji je iz neposredne blizine matirao Muftića. Nakon primljenog pogotka izabranici Brune Akrapovića težili su da što prije dođu do poravnanja, ali su teško pronalazili put do Hadžikićevog gola.

Strateg Plavih pokušao je razdrmati ekipu kada je ubacio Nedima Mekića umjesto povrijeđenog Nemanje Cavnića.

U 69. minuti domaći su tražili jedanaesterac. Hrkać je srušio Krpića, a sudija Topuzović je samo odmahnuo rukom. Nekoliko minuta poslije Drljo je šutirao, ali je ponovo bio neprecizan. To je izazvalo zvižduke na Grbavici.

U 75. minuti Haračić je ušao u igru umjesto Amoaha, dok je Boljevića zamijenio Štilić. U 77. minuti jedan igrač Veleža je ostao ležati na terenu, a to je izazvalo gužvu i naguravanje na terenu. Igrao se 82. minut kada je prvi šef struke Dean Klafurić odlučio da ubaci u igru Zvonića i Mlinarića umjesto Hrkaća i Lohana. Do kraja meča bilo je puno nervoze, ali je ostalo 0:1. Mostarci su i u decembru na istom stadionu slavili istim rezultatom.

Nakon novog poraza Plavi su se našli u izuzetno neugodnoj situaciji i jasno je da ih čeka velika bitka za opstanak u elitnom rangu bh. nogometa. S druge strane, Velež je treći i borit će se za izlazak u Evropu.