Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

“Bojimo se da Putin neće stati na Ukrajini, moramo obratiti pažnju na Z. Balkan”

[ad_1]

“Ruski utjecaj može početi raditi u susjednim zemljama – u Moldaviji, Gruziji, a ima utjecaj i u zemljama Zapadnog Balkana. Moramo obratiti pažnju na dešavanja tamo. Planiram posjetiti Moldaviju kako bi razgovarali. Moramo biti vidljivi tamo te provjeriti poziciju i stav balkanskih zemalja koje su kandidati za članstvo u EU”, rekao je Borell.

Istakao je kako su ovo definirajući momenti za Evropu koja treba pokazati jedinstvo i brzo djelovati. Ali, dodaje, ovo je trenutak i da se razmisli šta EU treba i šta ona treba biti jer će se izazovi s kojima se suočava povećati.

“EU je rođena nakon Drugog svjetskog rata jer smo željeli mir i prosperitet. To želimo i dalje. EU je mirovni projekat i želimo se nastaviti boriti za mir za nas i čovječanstvo. S druge strane, moramo biti spremni da taj mir branimo. Ovo što se dešava u Ukrajini je jedan momenat za buđenje. Jedino ujedinjeni možemo uspjeti”, poručio je Borell.

Naveo je i to kako će više od pola sredstava ruske centralne banke biti zamrznuto novim sankcijama Evropske unije. Dodao je kako će na meti biti i Putinova elita, kao i svi oni koji ga podržavaju. Oni će biiti obuhvaćeni novim paketom mjera. prenosi “N1“.

Haber