Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Djed mu je bio u Crvenoj armiji, članovi porodice stradali u holokaustu, a on je bio ludo popularan i u Rusiji

[ad_1]

SAD vjeruje da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski glavna meta ruske agresije, objavio je State Department u petak ujutro. Predsjednik Zelenski utjelovljuje demokratske težnje i ambicije Ukrajine i ukrajinskog naroda, očekujemo da će on biti glavna meta ruske agresije, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price za CNN.

Zelenski je objavio videoporuku u kojoj je ustvrdio isto. Ukrajina će se braniti, poručio je i istaknuo: Ne bojimo se ničega.

“Imamo informaciju da sam glavna meta ja, a moja obitelj meta broj 2. Žele uništiti Ukrajinu politički uništenjem vrha države. Imamo informacije da su neprijateljske skupine za sabotaže ušle u Kijev”, objavio je. Rekao je da su se pojavile lažne vijesti da je napustio Kijev i ustvrdio da ne planira bježati. Ostajem u glavnom gradu sa svojim ljudima, poručio je Zelenski.

Obratio se i Rusima
Rekao je da će ostati u Kijevu dok se ruske trupe približavaju glavnom gradu Ukrajine. Nije htio reći gdje se trenutačno nalazi: “Ja sam u vladinu kvartu zajedno s ostalima”, poručio je u četvrtak navečer.

Prije njegova istupa američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je kako je uvjeren da će ruski predsjednik Vladimir Putin nastojati srušiti ukrajinsku vladu. Prema riječima glasnogovornika State Departmenta Neda Pricea, američke obavještajne službe već tjednima upozoravaju da su se ruski agenti infiltrirali u Ukrajinu i “djeluju unutar države”.

U četvrtak je Zelenski objavio ratno stanje zbog napada Rusije, objavljujući Ukrajincima da će oružje dobiti tko god to želi. Rekao je da je razgovarao s nizozemskim premijerom i susreo se s predsjednicima Poljske i Litve, koji su potpisali zajedničku izjavu da Ukrajina dobije status kandidata EU. Tri su lidera od glavnog tajnika UN-a zatražila da pošalje mirovnu misiju u Ukrajinu.

Osim građanima Ukrajine, obratio se i Rusima, prebacivši se na ruski jezik. To je inače njegov materinji jezik. Rekao je da je tražio razgovor s predsjednikom Ruske Federacije. “Rezultat je bila tišina, iako bi tišina trebala biti nad Donbasom. Zbog toga se obraćam građanima Rusije, kao građanin Ukrajine. Razdvaja nas više od 2000 kilometara granice, na kojoj je 200.000 vaših vojnika. Vaša država odobrila je da krenu na teritorij druge države”, rekao je Zelenski, ističući da bi to mogao biti početak velikog rata u Europi.

“Rat može izazvati jedna iskra. Prinesen je plamen pod idejom oslobađanja naroda Ukrajine. Ali, ja vam kažem, ukrajinski narod već je slobodan. Ukrajina koju vidite na svojim ekranima i Ukrajina u stvarnosti dvije su različite države”, istaknuo je Zelenski u obraćanju građanima Ruske Federacije.

Bivši glumac i zabavljač
Zelenski se obratio Rusima kao bivši glumac i zabavljač popularan i u Rusiji. Prije nego što je izabran za ukrajinskog predsjednika, 44-godišnji Zelenski bio je komičar. Igrao je u ukrajinskoj TV seriji pod nazivom “Sluga naroda” u kojoj je glumio srednjoškolskog profesora koji se jednog jutra probudio i saznao da je izabran za predsjednika države nakon što je njegov antikorupcijski video na društvenim mrežama postao viralan. Serija se emitirala od 2015. do 2019., a bila je toliko popularna da je njegova komičarska grupa Kvartal 95 pokrenula pravu političku stranku pod nazivom Sluga naroda.

‘Ne treba nam rat’
Osim kao glumac, Zelenski je prije ulaska u politiku radio kao scenarist, filmski producent i redatelj. Diplomirao je pravo i osnovao produkcijsku tvrtku Kvartal 95 koja proizvodi filmove, crtiće i humoristične TV emisije, uključujući i “Slugu naroda”.

Zelenski je Židov, članovi njegove obitelji stradali su u holokaustu. U emotivnom obraćanju građanima Ruske Federacije u četvrtak podsjetio je da je njegov djed bio borac Crvene armije. “Među nama ima raznih, ali ne trebamo biti neprijatelji”, rekao je, naglašavajući da on ne može bombardirati Doneck u kojemu je bio toliko puta ili Luhansk u kojemu žive roditelji njegovih prijatelja. “Nama ne treba rat, ni hladni, ni vrući, ni hibridni. Ali, ako na nas krene vojska, ako ugrozi živote nas i naše djece, mi ćemo se braniti. Ne napadati, nego braniti i vi ćete vidjeti naša lica, a ne naša leđa”, poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik uporno je tražio od Zapada da Ukrajinu uključi u NATO i EU. Umjesto toga, dobio je rusku invaziju. Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u četvrtak ujutro šaljući trupe iz tri pravca, uz artiljerijsko djelovanje na mete diljem zemlje, prenosi CNN.

Uvjerljivo pobijedio Porošenka 2019. godine
Kad je krenuo u političku kampanju, Zelenski se zalagao za borbu protiv korupcije i okončanje rata s proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Zahvaljujući i svojoj televizijskoj popularnosti i snažnoj podršci s društvenih mreža, u travnju 2019. uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima. Kandidaturu za ukrajinske predsjedničke izbore 2019. najavio je navečer 31. prosinca 2018., uz novogodišnje TV obraćanje tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka.

Već je tada u anketama slovio za jednog od favorita. Sa 73,22 posto glasova u drugom krugu pobijedio je Porošenka. Postao je šesti predsjednik Ukrajine. Za predsjednika je inauguriran u svibnju 2019., a njegova stranka Sluga narodu u srpnju 2019. osvojila je većinu na parlamentarnim izborima, prenosi jutarnji.


Haber