Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Kasparov: Putin želi sukob jer mu je potreban sukob, nadam se da će mu se suditi u Hagu


Nakon što je Putin nakon dugog govora danas priznao nezavisnost odmetnutih dijelova Ukrajine, Luganska i Donjecka, na društvenim mrežama oglasio se Gari Kasparov (Garry) jedan od najpoznatijih ruskih kritičara Putina i njegovog režima.

– Putinov govor postao je divljački, estrih ahistorijskih pritužbi i zabluda, mit o ruskom poniženju. Fokus na NATO i SAD je zato što veliki šefovi trebaju najveće neprijatelje, a Ukrajina nije dovoljna. Ali Ukrajina mora patiti zbog Putinove nesposobnosti i zlobe.

Niko se ne bi trebao truditi dešifrirati ovo smeće. Putin želi sukob jer mu je potreban sukob. Mora odvratiti pažnju od svojih neuspjeha u Rusiji, uništiti svaki demokratski model u blizini. Pogledao je oko sebe da vidi hoće li ga neko ko ima moć zaustaviti ukoliko to pokuša, a svi su odbili.

Godine zapadnog brbljanja o sporazumima i diplomatiji iz Minska, a Putin je, kao što je odvano znao da će to učiniti, samo pljunuo na njih i rekao da Rusija silom uzima više ukrajinskog teritorija. Da vidimo sad “brz i čvrst odgovor” koji su obećali SAD i saveznici.

Ovo nije gotovo. Ako ne bude značajne reakcije na Putina koji izbacuje laži i prijetnje i zauzima još ukrajinskog teritorija, neće imati razloga slati svoje snage kući. Zašto ne uzeti još više?

Nadam se da će ovaj govor jednog dana biti dokaz na suđenju Putinu u Haagu, ali to je previše optimistično u svijetu u kojem diktator jednostavno može zgrabiti komad Europe dok njegova pratnja još uvijek uživa u dobrom životu u slobodnom svijetu – napisao je Kasparov. prenosi “Avaz“.

Haber