Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Ministarstvo finansija SAD zabranjuje transakcije sa Centralnom bankom Rusije i nameće sankcije ključnim izvorima ruskog bogatstva


Ured za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) zabranio je danas osobama iz Sjedinjenih Država da sudjeluju u transakcijama sa Centralnom bankom Ruske Federacije, Nacionalnim bogatstvom Ruske Federacije i Ministarstvom finansija Rusije. Ova odluka učinkovito imobilizira svu imovinu Centralne banke Ruske Federacije koju drže u Sjedinjenim Državama ili od osoba iz SAD-a, gdje god se one nalazile.

Nepokolebljiva podrška Ukrajini
Osim toga, prema uputama predsjednika Bajdena (Biden) od prošle sedmice, OFAC je sankcionirao ključni ruski državni fond, Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji je izložen finansijskom sistemu Sjedinjenih Država i njegovog glavnog izvršnog direktora (CEO), Kirilla Dmitrieva – poznatog Putinovog saveznika. Nedavno imenovani ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov uži krug prijatelja dugo su se oslanjali na RDIF i Dmitrieva u prikupljanju sredstava u inostranstvu, uključujući Sjedinjene Države. Daljnjim ograničavanjem ovih osoba i entiteta iz američkog finansijskog sistema, Sjedinjene Države nastavljaju demonstrirati svoju nepokolebljivu predanost podršci Ukrajini, nametanju troškova Putinovom užem krugu ili onima koji su povezani s Putinom i njegovim ratom izbora, te sprječavanju Putinovog režima da podigne kapital za finansiranje invazije na Ukrajinu i druge prioritete.

Sjedinjene Države nisu same poduzele ovu akciju. 26. februara 2022., nego su se partneri i saveznici obavezali na uvođenje restriktivnih mjera koje će spriječiti Centralnu banku Ruske Federacije da rasporedi svoje međunarodne pričuve na načine koji bi potkopali učinak sankcija Sjedinjenih Država, a Evropska unija je dalje nastavila s njihovim ograničenjima noć. Iz OFAC-a tvrde da njihove akcije pokazuju globalnu podršku Ukrajini i predanost da se ruski prijeteći, autoritarni vladari smatraju odgovornima za njihove gnusne postupke.

– Akcija bez presedana koju danas poduzimamo značajno će ograničiti sposobnost Rusije da koristi sredstva za finansiranje svojih destabilizirajućih aktivnosti i ciljati sredstva o kojima ovise Putin i njegov uži krug kako bi omogućili njegovu invaziju na Ukrajinu – rekla je sekretarica trezora Janet L. Yellen.

– Danas, u koordinaciji s partnerima i saveznicima, slijedimo ključne obveze o ograničavanju pristupa Rusije tim vrijednim resursima – navode iz OFAC-a.

Današnje radnje poduzete su u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14024, koja dopušta sankcije Rusiji zbog njenih štetnih inostranih aktivnosti, uključujući kršenje dobro utvrđenih načela međunarodnog prava, kao što je poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih država.

Ograničavanje sposobnosti Rusije da finansijski održi svoj rat
Danas je OFAC izdao novu Direktivu 4 pod E.O. 14024, „Zabrane u vezi s transakcijama koje uključuju Centralnu banku Ruske Federacije, Fond nacionalnog bogatstva Ruske Federacije i Ministarstvo finansija Ruske Federacije“ (Direktiva o državnim transakcijama u vezi s Rusijom). U skladu s Direktivom o državnim transakcijama vezanim uz Rusiju, osobama Sjedinjenih Država zabranjeno je sudjelovati u bilo kojoj transakciji koja uključuje Centralnu banku Ruske Federacije, Nacionalni fond Ruske Federacije ili Ministarstvo finansija Ruske Federacije.

Ova akcija nadovezuje se na obavezu partnera i saveznika preuzetu 26. februara da uvedu restriktivne mjere kako bi spriječili Centralnu banku Ruske Federacije da rasporedi svoje međunarodne rezerve na način koji bi potkopao učinak američkih sankcija.

Direktiva o državnim transakcijama koja se odnosi na Rusiju poremetit će pokušaje Rusije da podupre svoju valutu koja brzo deprecira ograničavanjem globalnih zaliha rublje i pristupa rezervama koje bi Rusija mogla pokušati razmijeniti za podršku rublji.

Istovremeno s izdavanjem ove direktive, OFAC izdaje opću dozvolu za odobravanje određenih transakcija povezanih s energijom sa Centralnom bankom Ruske Federacije i slijedit će s drugim ovlaštenjima i smjernicama prema potrebi.

Cilj je ruski fond za direktna ulaganja
OFAC je također odredio tri subjekta ključna za upravljanje jednim od ključnih ruskih državnih fondova: Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), njegovo društvo za upravljanje i jednu od podružnica društva za upravljanje. Blokiranjem tih entiteta OFAC prekida još jednu rutu kroz koju je Rusija imala koristi od pristupa američkom finansijskom sistemu.

Ruski fond direktnih ulaganja (RDIF) osnovan je 2011. godine po nalogu tadašnjeg predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva, a tadašnjeg premijera Rusije Vladimira Putina. RFIF djeluje u brojnim industrijama, kao što su osiguranje i financijske usluge. Jedna od svrha stvaranja RFIF-a bila je razvoj odnosa s međunarodnim investitorima za izravna ulaganja u Rusiju. Iako je službeno državni fond, RDIF se naširoko smatra sumnjivim fondom predsjednika Vladimira Putina i simbol je šire ruske kleptokracije.

OFAC je imenovao Dmitrieva na temelju E.O. 14024 jer je bio ili bio vođa, viši izvršni funkcioner ili član upravnog odbora. Dmitrieva je također sankcionirala Kanada 24. februara 2022. godine.

Haber