Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Rusija tvrdi da je 90 posto ukrajinskih vojnih aerodroma onesposobljeno

[ad_1]

Moskva
Rusija je u srijedu saopštila da je onesposobila 90 posto ukrajinskih vojnih aerodroma, izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konašenkov je na konferenciji za novinare u Moskvi izjavio da je 90 posto ukrajinskih vojnih aerodroma, na kojima se nalazio glavni dio borbene avijacije, onesposobljeno.

On je takođe rekao da je značajan dio ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane uništen.

“Tokom operacije, ruske oružane snage uništile su 137 sistema PVO S-300, Buk M-1 i S-125. Ovo je više od 90 posto mogućnosti dugog i srednjeg dometa sistema protivvazdušne odbrane”, rekao je on.

Osim toga, pogođena je 81 radarska stanica, što je dovelo do gubitka borbene kontrole nad avijacijom i protivvazdušnom odbranom Ukrajine, dodao je ruski zvaničnik.

“Nema praktično više obučenih ukrajinskih pilota prve i druge klase. Danas su zabilježeni samo izolovani pokušaji naleta borbenih aviona ukrajinskih zračnih snaga”, dodao je glasnogovornik ruskog ministarstva.

Naveo je da je od kada je Rusija započela “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, uništila više od 2.800 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, uključujući 974 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 104 višecjevna bacača raketa i 97 bespilotnih letjelica, precizirao je on.

Konašenkov je također rekao da je suprotno ranijim izvještajima, Ministarstvo odbrane otkrilo prisustvo vojnih obveznika u jedinicama Oružanih snaga Rusije u Ukrajini.

Jedna od jedinica koja je obavljala logističke zadatke napadnuta je, a jedan broj vojnika je zarobljen.

“Trenutno se poduzimaju iscrpne mjere kako bi se spriječilo raspoređivanje vojnih obveznika na borbena područja i puštanje zarobljenih vojnika”, rekao je on.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu i doveo do ozbiljnih finansijskih sankcija Moskvi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 516 civila je ubijeno dok je 908 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Podaci UN-ove agencije za izbjeglice govore da je više od 2,15 miliona ljudi pobjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Haber