Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Sastanak zbog sankcija: Putin uvjeravao vodeće ruske ekonomiste da je sve u redu, ali njihovi izrazi lica drugačije govore

[ad_1]

Čak je i Švicarska uvela sankcije, a kineske banke također oprezno pristupaju suradnji s ruskim bankama. Dok Rusi panično podižu devize sa svojih računa, iako im je dostupnost ograničena, rubalj vrtoglavo pada – već je 100 rubalja za dolar i 115 za euro, a još prije nekoliko dana je bio na 70-ak rubalja

Vladimir Putin u Kremlju je sazvao vodeće ljude da razgovaraju o stanju gospodarstva u ratnim uvjetima i pod sankcijama. Na sastanku u Kremlju, na pristojnoj udaljenosti od šefa, za velikim radnim stolom sjedili su premijer Mihail Mišustin, potpredsjednik vlade Andrej Belusov, ministar financija Anton Siluanov, šefica Središnje (narodne) banke Elvira Nabiulina i šef najjače ruske banke, Sberbanka, German Gref.

Sberbank je u velikim problemima, dionice su mu pale za gotovo 50 posto, a mnoge sestrinske banke po Europi su pred propašću. Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, umiruje javnost govoreći da Središnja banka sve drži pod kontrolom, da nema razloga sumnjati u njezinu efikasnost i pouzdanost te da nema razloga da tako i ne ostane.

Putin je izjavio da se sankcijama “kojima smo izloženi od tzv. zapadne zajednice ili, kako sam je nazvao u nedavnom govoru, imperija laži želi nauditi našoj zemlji”. No, iako je poslano umirujuće priopćenje, a Putin je izjavio da “nam sankcije” ne mogu ništa, zabrinuta lica sudionika sastanka govore više od riječi.

Haber