Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Stiže promjena vremena. AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće


“Tokom cijele zime aktivna olujna staza donijela je česte vremenske nepogode u sjeverni dio Europe, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proljeća. Očekuje se da će visoki pritisak nad zapadnom i srednjom Europom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever”, javljaju meteorolozi.

Područja od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočavat će se s iznadprosječnim padavinama.

Zabrinutost zbog suše u Španiji, Portugalu…
Obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje područja od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Meteorolozi AccuWeathera kažu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim područjima.

Prognostičari su naveli Španjiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija ispodprosječnih padavina i vrućine mogla uzrokovati veliku zabrinutost zbog suše.

Blago vrijeme u centralnoj Evropi. Na Balkanu moguće oluje
Središte kontinenta može očekivati ​​prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez posebno dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će padavine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

“Na ovom području imat ćete razdoblja oluje, ali i duža sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na sjeveru, tako će se i dugotrajne padavine zadržati na sjeveru kontinenta”, rekao je Roys.

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tokom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u maju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme.

To bi moglo dovesti do mraza u dijelovima Balkana, kažu meteorolozi, piše Raport.

Haber