Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

UŽIVO UKRAJINA NA IVICI RATA Pucnjava po Donjecku, Kijev priprema invaziju na Donbas, u granatiranju Luganska stradali civili


U jučerašnjim separatističkim granatiranjima zone konflikta u Donbasu poginula su dva ukrajinska vojnika. SAD, Britanija i NATO upozoravaju da je pitanje trenutka kada će Rusija napasti invaziju. Moskva i dalje to demantuje a ruski predsednik Vladimir Putin juče je nadgledao veliku vojnu vežbu “Grom” tokom koje je bio simuliran nuklearni napad. U Minhenu, svetski zvaničnici su se okupili na bezbednosnoj konferenciji.

Invazija i posledice

Ruske kompanije bi mogle biti finansijski blokirane ako Ukrajina bude napadnuta, upozorava London.

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je Moskvu da će, u slučaju invazije na Ukrajinu, sankcije biti mnogo gore nego što se ranije sugerisalo u javnosti, odnosno da će biti blokirane ruske kompanije koje “trguju u funtama i dolarima”, a naročito one bliske ili važne Kremlju.

Ukrajina privremeno zatvara kontrolni punkt u Donbasu zbog granatiranja

Ukrajina je obustavila operacije na jednom od sedam kontrolnih punktova na teritoriji u istočnom regionu Donbasa zbog teškog granatiranja, saopštila je ukrajinska vojska.

Uzimajući u obzir “eskalaciju situacije… i nemogućnost da se garantuje bezbednost civilnog stanovništva” korišćenjem kontrolnog punkta, komanda je obustavila njegovu upotrebu od 8 ujutro tokom “perioda pretnji”.

Incidenti granatiranja preko linije koja razdvaja vladine snage i separatiste naglo su porasli prošle nedelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijom.

Tras: Ako ga ne zaustavimo, ko je sledeći?

Vladimir Putin će ratovati sa susednim zemljama ako mu bude dozvoljeno da izvrši invaziju na Ukrajinu, upozorila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

“Ako Ukrajina padne sledeće nedelje, ko je sledeći na redu?”

Ukrajinska nacionalna garda: Sve je pod kontrolom!

Ukrajinska nacionalna garda kaže da nastavlja da obezbeđuje istok Ukrajine.

“Sve je pod kontrolom u regijama Donjecka i Luganska”, objavile su snage u tvitu u nedjelju rano ujutro, upozoravajući stanovnike da prate samo zvanične izvore informacija.

DNR: Ukrajina planira invaziju

Ukrajina je, uz odobrenje Zapada, pokrenula plan za invaziju na teritoriju Donjecke Narodne Republike (DNR), izjavio je u nedelju šef Narodne milicije DNR Denis Sinenkov.

“Oružane snage neprijatelja spremne su za nasilno preuzimanje Donbasa. Kijev je, uz odobrenje Zapada, počeo da sprovodi plan za invaziju na teritoriju naše republike“, saopštilo je Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu.

Sinenkov je naglasio da su se tokom cele nedelje “čuli pucnji i eksplozije na liniji kontakta”.

Istovremeno, zvanični predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko saopštio je da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu položaje Narodne milicije republike

Pucnjava po Donjecku

Jaka artiljerijska paljba po Donjecku se nastavlja od ranog jutra. Eksplozije se čule u različitim delovima grada. Po širem rejonu grada je palo 25 granata.

Ukrajinske snage granatirale su više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) na jugoistoku Ukrajine, koristeći minobacače kalibra 120 mm zabranjene sporazumima iz Minska, saopštila je rano misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Ukupno dvadeset minobacača kalibra 120 mm lansirano je na naselja Komunarivka i Staromihajlivka, saopštile su vlasti DNR. Tokom noći, granatirana su u naselja Aleksandrovka, Staromihajlivka, Spartak i Zajcevo, sva u okolini Donjecka.

Prema neproverenim i nepotvrđenim informacijama zarobljeno je nekoliko ukrajinskih divezanta, a ranjena su dva DNR specijalca.

Donjeck jutros

Džonson: Rusija planira najveći rat od 1945

Britanski premijer Boris Džonson rekao je BBC-u da Rusija planira “najveći vrat u Evropi od 1945. godine”.

“Svi znaci su tu da je plan na neki način već krenuo”, upozorio je on i dodao da obaveštajni podaci pokazuju da Moskva planira invaziju i opsadu Kijeva. “Ljudi moraju da shvate koliko će to biti skupo u ljudskim životima”, rekao je Džonson.

Zelenski traži razgovor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da se sastanu kako bi potražili načine za rešenje krize. “Ne znam šta predsednik Ruske Federacie želi, tako da predlažem sastanak”, rekao je Zelenski i dodao da Rusija može da izabere lokaciju sastanka.

Ukrajinske jedinice u Donjecku u punoj borbenoj pripravnosti

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL). “Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. “Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području”, navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

Ni na teritoriji DNR noć nije bila mirna

Na teritoriji Donjecka bila je blokirana diverzantsko-teroristička grupa protivnika koja je planirala da digne u vazduh trafostanice, gasovode i stanice za prečišćavanje vode na teritoriji republike, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbednost DNR. Prilikom hapšenja, diverzanti su pružili otpor, zbog čega su dvojica pripadnika specijalnih snaga bila ranjena.

Lugansk: Ukrajinske snage bombardovale selo

Vojska samoproglašene Luganske republike saopštila je da je selo Pionerski noćas bilo na meti ukrajinskog granatiranja. Prema prvim informacijama poginula su dva civila.

Civili su stradali prilikom jutrošnjeg napada ukrajinske vojske. Napad je izvela 79. desantna-jurišna brigada koja je napala položaje Narodne milicije na položaju Pionirski.

NATO: Sve ukazuje na to da Rusija planira potpuni napad

NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susednu Ukrajinu. “Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu”, rekao je u subotu glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ARD-u. Uprkos tome, on je rekao da Zapad i Ukrajina žele da “nateraju Rusiju da promeni stav i sedne sa nama”.

Bela kuća: Rusija bi mogla da napadne bilo kad

Bela kuća smatra da Rusija može da napadne Ukrajinu u bilo kojem trenutku pa će predsednik Džo Bajden zbog toga za danas sazvati sastanak nacionalnog saveta bezbednosti.

Blinken zbunjen Putinovim motivima

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je zbunjen motivima ruskog predsednika vezano za Ukrjainu.

Putin je ubrzao sve što je navodno želeo da spreči, rekao je Blinken u razgovoru za nemački list Sudojče Cajtung.

Na primer, velika većina Ukrajinaca sada je protiv Rusije i želi da njihova zemlja uđe u NATO, rekao je on i dodao da je, uz to, NATO sada snažniji što je posledica ruskih “agresivnih mera.

“On je to hteo da spreči, a sada je doprineo tome”, rekao je Blinken i još jednom upozorio Moskvu da ne napada Ukrajinu inače će se suočiti sa “mnoge teškim sankcijama”.

Ako Rusija do tada ne napadne, on će se u sredu sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

Svetska banka priprema pomoć za Ukrajinu

Svetska banke saopštila je da priprema 350 miliona dolara pomoći Ukrajini, koju će čelnici grupacije razmotriti do kraja marta u sklopu plana o kratkoročnoj i dugoročnoj finansijskoj pomoći toj državi.


Haber