Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

ZAVRŠENI PREGOVORI RUSIJE I UKRAJINE: ” SLOŽILI SMO SE ?!

[ad_1]

Prije početka razgovora iz kabineta predsjednika Ukrajine saopćeno je da će delegacija Kijeva zatražiti “trenutni“ prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika.

“Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinske teritorije“, ističe se u saopćenju.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej poželio je dobrodošlicu delegacijama dvije zemlje, uvjeravajući ih da bi trebalo da se osjećaju “potpuno sigurno“.

“Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da obezbijedim sve za vaš rad, kako je dogovoreno sa predsjednikom Zelenskim i predsjednikom Putinom. Možda se ovdje osjećate potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost“, rekao je Makei.

“Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko se iskreno nada da će tokom današnjih razgovora biti moguće pronaći rješenja za sva pitanja ove krize. Svi Bjelorusi se mole za ovo. Svi prijedlozi, u smislu organizovanja današnjeg sastanka, bit će razmotreni i apsolutno ispunjeni“, dodao je on, ističući da se “raduje rezultatima”.

U ukrajnskoj delegaciji su, između ostalih, bili ministar odbrane Oleksij Reznikov i predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak.

Moskva je uoči početka pregovora poručila da želi da postigne “sporazum”, dok se čini da njena ofanziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

“Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da treba da postignemo sporazum, ali to mora da bude u interesu obje strane”, rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski.

Novinska agencija Ria citirala je ukrajinskog dužnosnika koji je rekao da će se obje strane vratiti u svoje glavne gradove na daljnje konsultacije, prije učešća u drugom krugu pregovora.

Haber