Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Zelenski se obratio naciji: Na svojoj smo zemlji, ne bojimo se nikoga i ničega

[ad_1]

Zelenski se obratio naciji nakon odluke Rusije da zvanično prizna nezavisnost dva odmetnuta proruski orijentisana regiona istočne Ukrajine te da tamo pošalje svoju vojsku, dajući dodatno ubrzanje krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati veći rat.

Nakon što je predsjedavao sastankom Vijeća sigurnosti, Zelenski je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine, te tvrdi kako bi to moglo da znači da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmjerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina želi da razriješi krizu uz pomoć diplomatije, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu, rekao je Zelenski.

“Odani smo mirnom i diplomatskom putu, slijedićemo njega i samo njega. Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati”, izjavio je Zelenski.

Pozvao je na hitan samit čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da preduzmu akciju protiv Rusije.

Frustracija zbog nespremnosti Zapada na preventivne sankcije
Ruski potezi su naišli na osudu SAD i Europe te najavu novih sankcija, iako nije odmah bilo jasno hoće li rusku vojnu akciju Zapad smatrati početkom invazije u punom obuhvatu. To područje je već ranije bilo pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Administracija predsjednika Ukrajine izrazila je frustraciju zbog nespremnosti Zapada da uvede preventivne sankcije nakon što je Rusija posljednjih sedmica okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

“Očekujemo jasne i djelotvorne korake podrške od svojih partnera. Vrlo je važno vidjeti ko je naš pravi prijatelj i partner, a ko će i dalje nastaviti riječima da plaši Rusiju”, upozorio je Zelenski. prneosi “N1“.

Haber