Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ako Vam je privatnost jako bitna, ovo je telefon za Vas

Brazilska softverska tvrtka Sikur promicala je koncept važnosti privatnosti još od 2015. godine, kada je objavila pametni telefon sa zaključanom/pojačanom verzijom Androida, koju je nazvala GranitePhone.

Sada na Mobile World Congress 2022, tvrtka pokazuje novi sigurnosno ojačan i “certificiran” Android uređaj – Sikur One.

Označava uređaj s “konceptom nultog povjerenja” – zbog paketa značajki koje se reklamiraju da “povećavaju obranu i šifriraju povjerljive informacije ”.

Ugrađene sigurnosne značajke uključuju šifriranje uređaja, zadani blok za instaliranje aplikacija iz trgovina trećih strana i čvrsta blokada lokacijskih usluga, a to je naravno jako teško isključiti na Androidu zahvaljujući Googleovim višeslojnim postavkama i grabežljivom apetitu za korisničkim podacima.

Sikurov “Android Verified Boot” također čisti ugrađene aplikacije sustava kako bi dodatno smanjio površinu napada i/ili održao uređaj “laganim i sigurnim”.

I usprkos tome što je uredio neki standardni softver, Sikur kaže da je telefon “potpuno konfiguriran i spreman za korištenje”, dok nadalje tvrdi da ima istu upotrebljivost kao i obični uređaj.

Njegova verzija također dolazi sa zaključanim programom za podizanje sustava i bežičnim (OTA) zakrpama za aplikacije i OS kako bi se osiguralo da je uvijek ažuran, umjesto da prepušta korisnicima da se sjete pokrenuti ručno ažuriranje, riskirajući sigurnosne ranjivosti u međuvremenu.

Što se tiče specifikacija, Sikur One ima ekran od 6,5 inča, osmojezgreni procesor koji pokreće Android 11 i bateriju od 4000 mAh, to je 4G uređaj, s 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije (ima utor za micro SD do 512 GB).

Tu su i prednja i stražnja kamere te podrška za dual SIM.

Nažalost, cijena još nije poznata.

Bajtbox