Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

APU vs. CPU vs. GPU – što je od ovoga najbolje za gaming segment?

APU, CPU i GPU i njihov odnos svakako se može smatrati ”vrućom” temom rasprave otkako je AMD lansirao svoj prvi APU.

Uzimajući u obzir sličnosti između njih, uobičajeno je doći do zabune između APU-a i tradicionalne kombinacije CPU + GPU. Ovaj će članak riješiti svu zbrku oko APU-a, CPU-a i GPU-a i pomoći vam da donesete pravu odluku.

AMD-Ryzen-9-5950X

Što je to CPU?

CPU, koji se također naziva procesor ili središnja procesorska jedinica (”Central Processing Unit”), najvažnija je komponenta svakog računala. Odgovoran je za pokretanje svih programa i izvođenje složenih izračuna uključenih u računalstvo. On kontrolira sve ostale komponente računala i govori im što da rade i kojim redoslijedom da izvršavaju svoje zadatke. Procesor je izvrstan u rukovanju više zadataka odjednom, što ga čini vrhunskim majstorom. Međutim, nedostaje mu sposobnost da bolje izvršava zadatke od nečega skrojenog za njega. Konkretno, sam procesor nije dobar u renderiranju grafike, pa je često uparen s namjenskim GPU-om koji mu pomaže.

Dok se većina popularnih videoigara uvelike oslanja na grafičku karticu za njihovo pokretanje, nekoliko se igara i softvera može neometano pokretati putem samog CPU-a. Igre poput Civilization, Terraria, Minecraft, itd., sve zahtijevaju CPU i RAM jer ne sadrže tešku grafiku koja zahtijeva sredstva.

Ali ako planirate igrati srednje ili AAA naslove, samo CPU ih neće moći podržati, a tu dolazi GPU.

Lenovo-Radeon-RX-6900-XT-Legion-GPU
Lenovo-Radeon-RX-6900-XT-Legion-GPU

Što je to GPU?

Za razliku od CPU-a ili procesora, koji istovremeno rješava više malih operacija, GPU, ”Graphical Processing Unit” ili grafički procesor je dizajniran za obavljanje zahtjevnih zadataka i kako bi ih ”razbio” na male dijelove kako bi ih mogao učinkovito izvršiti. U svijetu igara ti se zadaci uglavnom odnose na reprodukciju i prikaz slika visoke razlučivosti ili renderiranje 3D modela na vašem zaslonu. Ali GPU je sposoban za mnogo više od toga. Ako ste zainteresirani za rudarenje kriptovalute, uređivanje videa ili izradu AI aplikacija, trebat će vam računalo s moćnim GPU-om za podršku ovim zadacima.

S druge strane, ako volite igrati konkurentne naslove videoigara kao što su Apex Legends, COD Warzone, CS: GO, Valorant, itd., imat ćete koristi od namjenske grafičke kartice. Može pružiti visoku brzinu kadrova bez bilo kakvih problema s temperaturama tijekom produženih sesija igranja ili streaminga.

amd Bristol Ridge APU
AMD Bristol Ridge APU

Što je točno APU?

APU, ili jedinica za ubrzanu obradu (”Accelerating Processing Unit”), inovativni je proizvod tvrtke AMD koji kombinira elemente CPU-a i GPU-a kako bi pružio najbolje od oba svijeta. To je u osnovi CPU koji također ima integrirani GPU na istoj pločici.

Možda se pitate po čemu se APU razlikuje od uobičajenih Intelovih procesora koji dolaze s iGPU-ovima. Da budem iskren, nema velike razlike između AMD APU-a i Intelovih CPU-a, a možete to skovati kao više marketinški trik. Umjesto prodaje APU-a sa svojim samostalnim procesorima, AMD je odlučio stvoriti zasebnu liniju svojih procesora koji su bili opremljeni iGPU-om.

Sa stajališta dizajna, APU je vrlo sličan Intelovom CPU-u s integriranom grafikom. Međutim, postoji jedna razlika koja APU-e izdvaja od Intelovih modela. Umjesto standardne integrirane grafike niske kvalitete koju Intel nudi sa svojim procesorima, APU-ovi su opremljeni AMD-ovom Vega grafikom koja je mnogo moćnija od Intelovih Iris iGPU-ova.

Već sam ovaj razlog ih čini održivim izborom za proračunske verzije ili kada želite samo opušteno iskustvo igranja. Međutim, ova konfiguracija možda nije najbolja za pokretanje igara na ultra HD postavkama. Ako ne tražite nadogradnju u bliskoj budućnosti dok se fokusirate na ”casual” igranje, APU je definitivno dostojan odabir.

Intel Core i9-10900K

Po čemu se točno sve razlikuju CPU, GPU i APU?

APU, CPU i GPU-ovi su sličniji jedni drugima nego različiti. Glavna razlika između njih je u onome što obrađuju, njihovom slučaju upotrebe itd. Budući da su APU-ovi opremljeni i CPU-om i GPU-om, pravedno je usporediti APU s kombinacijom CPU + GPU. U nastavku je navedeno nekoliko aspekata u kojima se one međusobno ističu:

 1. Procesna snaga: kao što kažu, “majstor za sve zanate nije majstor ni u čemu.” APU-ove logičke procesne sposobnosti CPU-a u kombinaciji s kapacitetom grafičke obrade GPU-a čine ga dovoljno moćnim za pokretanje igara poput GTA 5, Battlefield 1, itd.

Međutim, još uvijek nisu blizu performansi koje namjenski CPU + GPU kombinacija može donijeti naslovima poput The Witcher 3, Warzone, Red Dead Redemption 2, itd.

 1. Učinkovitost i potrošnja energije: APU je učinkovitiji u brzinama prijenosa podataka budući da su i procesor i grafička kartica ugrađeni u isto tijelo. Zbog svoje kompaktne veličine, APU se lako može osloniti na jedan ventilator za hlađenje za upravljanje toplinom vašeg računala.

S druge strane, intenzivna prednost kombinacije CPU + GPU dolazi po cijenu većeg napajanja za napajanje diskretne grafičke kartice i njezinog hlađenja.

 1. Ograničenja: za naslove kao što je Minecraft koji se više oslanjaju na CPU nego na GPU, naći ćete izvrsnu upotrebu za APU. Čak i za naslove kao što su CS:GO i Valorant koji ne zahtijevaju puno renderiranja slike (pri niskim grafičkim postavkama), iskusit ćete pristojnu brzinu kadrova s APU-om.

Međutim, kada je u pitanju kombinacija CPU + GPU, ne samo da nudi glatke performanse nego vam također omogućuje 3D renderiranje i uređivanje videa te vam omogućuje uživanje u najzahtjevnijim igrama poput Fortnite Forza Horizon 4 na višim grafičkim postavkama.

 1. Cijena: kada je u pitanju cijena, APU ima prednost u odnosu na tradicionalnu kombinaciju CPU + GPU. Velik dio njegovih zasluga pripada načinu na koji je projektiran. Budući da i procesor i Vega iGPU dijele isto kućište, APU štedi na materijalu. Nadalje, budući da obje komponente dijele isto hlađenje, to također značajno smanjuje potrošnju energije

nvidia_geforce_rtx_3080

Koje su najbolje kombinacije za igraći segment?

Sa stajališta troškova, možete ubiti dvije muhe jednim udarcem s APU-om tako da imate pristojan CPU i iGPU u jednoj komponenti. Mogu imati prednost pasivne uštede jer su energetski učinkoviti u usporedbi s CPU + GPU. Sve u svemu, APU je savršena niskobudžetna opcija za svaku igru kojoj je potrebna samo početna postavka. APU-i mogu pokretati igre kao što su FIFA 21, Battlefield, World of Warcraft itd., na srednjim do niskim postavkama pri rezoluciji od 720p do 1080p i minimalnom ciljanom FPS-u od 30, ovisno o naslovu.

Međutim, ako vidite da igrate AAA naslove u bliskoj budućnosti, APU možda ipak neće biti održiva kupnja.

Međutim, ako ste trenutno na malom proračunu, APU je vaš najbolji izbor. A ako ikada planirate nadograditi svoje računalo opremljeno APU-om na diskretnu postavku CPU + GPU u budućnosti, to možete jednostavno učiniti bez zamjene APU-a.

Jednostavno uparite APU s diskretnim GPU-om i vaš će se CPU pametno prebacivati između obje grafičke kartice, ovisno o zadatku, kako bi osigurao učinkovite performanse.

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Kada kombinacija CPU-a i GPU-a ima više smisla?

Bez obzira na to koliko su isplativi ili učinkoviti, APU jednostavno nemaju dovoljno snage da izdrže vrat i vrat s diskretnom kombinacijom CPU + GPU. Budući da diskretne grafičke kartice nemaju nikakva ograničenja prostora kao APU-ovi, one su prepune trilijuna tranzistora koji mogu obraditi više operacija na paralelnoj osnovi.

Grafičke kartice sa zasebnom memorijom također imaju svoju RAM memoriju poznatu kao video memorija s slučajnim pristupom, koja značajno pokreće cjelokupni radni tijek grafičkog renderiranja i rezultira glatkim performansama. Može se sa sigurnošću reći da je kombinacija CPU + GPU savršen izbor za tvrdokorne igrače koji se bave zadacima koji zahtijevaju puno vizualne memorije, itd. Ova kombinacija je idealna za igre koje zahtijevaju najmanje 60 FPS ili više kako bi pružile najbolje iskustvo. Igre poput Red Dead Redemption 2, Crysis Remastered, Fortnite, itd.

Ryzen 3 3200G APU

Najbolje APU jedinice za igraći segment

AMD-ovi APU-ovi osvojili su srca i pružaju glatke performanse i jasnu grafiku u usporedbi s nekim Intelovim procesorima s integriranim grafičkim karticama. Za referencu, Ryzen 3 3200G APU s Vega 8 Graphics je otprilike dvostruko brži u usporedbi s Intelovim Core i7-9700K i UHD Graphics 630. U nekim slučajevima, AMD-ovi APU serije Ryzen mogu čak i nadmašiti nekoliko starijih generacija, početnih CPU + Postavke GPU-a kada se pravilno overclocka. Trenutno, AMD nudi tri serije APU-a:

 1. APU serije A, koji je AMD-ov početni procesor dizajniran za pristupačna računala i prijenosna računala.
 2. APU-ovi serije Athlon, koji su nešto moćniji od APU-a serije A i dolaze s Vega grafikom.
 3. Ryzen APU, koji rade paralelno s nekim diskretnim GPU-ovima ulazne razine. Oni su najmoćniji APU-ovi na tržištu i dolaze s Vega grafikom.

 

Najbolje kombinacije CPU i GPU jedinica za igraći segment

Ako želite maksimizirati kvalitetu svojih avantura igara i imati razuman proračun za ulaganje, najbolje je nabaviti kombinaciju CPU + GPU koja nudi brzinu i optimalnost. Vrlo je važno odabrati pravi GPU koji se sinkronizira s vašim CPU-om. Neke od najboljih opcija na tržištu su:

 • Ryzen 5 3600 s MSI GTX 1660 Super Ventus XS OC – najbolja kombinacija za igranje od 1080p pri 60 fps
 • Intel i9-10900kf s RTX 3090 – najbolja kombinacija za 4K igranje pri 60 fps
 • Intel Core i5-9600K s RX 5700 Xt – najbolja kombinacija za igranje igara od 1080p pri 144Hz

AMD Ryzen 7 3700X

 • Ryzen 7 3700X s EVGA GeForce RTX 2080 Super – najbolja kombinacija za ultra-širokokutne monitore

 

Što je važnije za igraći segment na Windows računalima: CPU ili GPU?

Obje komponente su jednako bitne za pokretanje igara na optimalnim postavkama. Ako vaše računalo ima stari CPU, može biti usko grlo vašem GPU-u. Slično, ako imate jedan od najnovijih CPU-a, ali koristite stariju grafičku karticu, možda nećete moći izvući najbolje performanse iz svoje postavke. Međutim, kada je u pitanju davanje prioriteta kupnji, najbolje je prvo nadograditi grafičku karticu.

Piše: D.Z.

Centralna.ba