Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

BMW prepušta dizajn umjetnoj inteligenciji?

Njemački gigant BMW je prije nekoliko dana predstavio svoju novu, osmu po redu, generaciju modela serije 5, ovaj put i u potpuno električnoj verziji pod oznakom i5. Kako su iz BMW-a naveli ova generacija je svakako jedna od najvažnijih u povijesti ove tvrtke.

Nova generacija pokazuje i neke nove pravce u dizajnu automobila ovog proizvođača, a u tome im pomaže i umjetna inteligencija. Tehnologija koja simulira procese ljudske inteligencije i s vremenom se poboljšava. Osim što se ponajviše koristi za razgovore i dohvaćanje raznih informacija, iz BMW-a priznaju da idu i korak dalje i počinju eksperimentirati sa ovom tehnologijom u pogledu dizajna svojih skupocjenih automobila.

Šef dizajna ove tvrtke Adrian van Hooydonk nedavno je priznao da su umjetnu inteligenciju koristili u već nekoliko dizajnerskih zadataka: „Da, eksperimentiramo u dizajnu, primjerice u dizajnu kotača. Postavite nekoliko parametara, npr. želite kotač sa 5 krakova, trebao bi imati ovoliku masu, trebao bi biti promjera 20 inča i tada računalo počinje generirati ideje za vas“.

Sve ovo ne mora nužno biti nešto loše, ali zaista ovako na prvu izgleda neobično, za nekoga i pomalo zastrašujuće. Možete se poslužiti generiranim idejama računala, ali bilo bi dobro postaviti granice od samog početka. Upravo tako nešto iz BMW-a i poručuju kako ipak nemaju namjeru dopustiti umjetnoj inteligenciji da u potpunosti preuzme kontrolu nad procesom dizajna.

„Kao ljudsko biće i dalje morate biti prisutni kao umjetnički direktor. Još uvijek morate voditi proces – nije da računalo u potpunosti može izmisliti stvari, ali može kombinirati različite parametre u prijedlog puno brže od ljudskog bića“ objašnjava Hooydonk te prepričava kako su pokušali i eksperiment u kojem su umjetnoj inteligenciji prepustili da odradi kompletan dizajn automobila: „Nije bilo baš uspješno. UI se poslužuje fotografijama koje već postoje na Internetu i spaja ih u automobil. Tako ne funkcionira ljudski mozak, nego traži inspiraciju iz mnogih drugih stvari“.

IZVOR

Bajtbox