Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Britanci optužuju rusku vojnu obavještajnu službu za umješanost u hakerske napade na Ukrajinu: “To je gotovo sigurno”

Britanski Nacionalni centar za računalnu sigurnost ocjenjuje da je ruska vojna obavještajna služba “gotovo sigurno” umiješana u informatičke napade u utorak i u srijedu.

I Velika Britanija je u petak navečer nakon Sjedinjenih Država optužila Rusiju za hakerske napade na ukrajinski financijski sektor u kojima Moskva niječe bilo kakvu umiješanost.

Britanska vlada drži da je ruska vojna obavještajna služba (GRU) umiješana u informatičke napade ovog tjedna (…) na financijski sektor u Ukrajini, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju, dok je napetost u krizi između Rusije i Zapada u vezi s Ukrajinom dosegla vrhunac.

Takvo remetilačko ponašanje je neprihvatljivo, Rusija mora prestati s tim aktivnostima i poštovati ukrajinski suverenitet, dodao je glasnogovornik, nedugo pošto su Sjedinjene Države optužile Moskvu da je “odgovorna” za napad na dvije javne banke i na ukrajinske vojne mrežne stranice.

U britanskom priopćenju ističe se da odluka o otvorenom prozivanju za ovaj incident potvrđuje da Velika Britanija i njezini saveznici neće trpjeti nikakvu zlonamjernu računalnu aktivnost.

U tekstu se dodaje da britanski Nacionalni centar za računalnu sigurnost ocjenjuje da je ruska vojna obavještajna služba gotovo sigurno umiješana u informatičke napade u utorak i u srijedu.

Ukrajinske vlasti su pokazale na “agresora”, kako najčešće nazivaju Rusiju, nakon tog hakerskog napada koji je, kaže Kijev, bio uperen protiv mrežnih stranica ministarstva obrane i oružanih snaga u zemlji te dviju banaka.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova usto je izvijestilo u “privremenom” preseljenju svog veleposlanstva u Ukrajini iz Kijeva u Lavov (Ljviv), na zapadu zemlje, zbog straha od ruske invazije.

Britanska je diplomacija pozvala svoje državljane da bez velike potrebe ne putuju u Bjelorusiju i u moldavsku pokrajinu Pridnjestrovlje.

Centralna.ba