Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Da li znate šta znači Wi-Fi?

Logično je da se iza ovih akronima kriju smislene sintagme, npr. GPS je “globalni pozicioni sistem”, itd. Jedna skraćenica, međutim, posebno se ovdje ističe, a vjerovatno ne znači ono što mislite – u pitanju je Wi-Fi.

Bilo da ga pišete sa crticom ili bez, Wi-Fi (ili WiFi), vjerovatno biste pretpostavili, znači nešto “bežično”(Wireless), naročito jer je ustaljeno mišljenje da Wi-Fi stoji za “Wireless Fidelity”.

To sve možda ima smisla – osim što stvari i nisu takve kako izgledaju.

Vrijeme je za multitasking i nove načine za rad, igranje i održavanje kondicije na svim Samsung Galaxy uređajima.

Prije 19 godina, odnosno 2005, pisac i novinar Kori Doktorou objavio je na svom blogu intervju sa Filom Belandžerom, jednim od osnivača “Wi-Fi alijanse”, organizacije koja odobrava Wi-Fi proizvode.

Belandžer je tada otkrio da Wi-Fi zapravo znači – apsolutno ništa.

“Trebalo nam je nešto atraktivnije od ‘IEEE 802.11b Direct Sequence’. Unajmili smo marketinšku agenciju, smislila je deset skraćenica i ovu smo odabrali. Slogan ‘Standard za Wireless Fidelity’ je tek kasnije smišljen”, rekao je Belandžer.

Još je otkrio i da su neke njegove kolege bile “uplašene” jer nisu razumjeli ni ime, ni čitavu priču oko marketinga. Trebalo im je neko objašnjenje, pa su smisli da to bude “Wireless Fidelity”, i tako je nastao “mit”, piše B92.