Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Deset načina kako vas vaš telefon s Android sistemom prati

Pametni telefoni s operativnim sustavom Android dolaze s početnim postavkama i aplikacijama koje omogućavaju praćenje korištenja uređaja u razne svrhe. Google te podatke prikuplja i koristi na raznovrsne načine.

Naravno, nisu svi razlog za uzbunu. Ali, dobro je znati kakve sve podatke vaš mobitel šalje Googleu, a imate i pravo na to.

1) Praćenje lokacije
Praćenje lokacije Android koristi kako bi bi bilo moguće pružanje relevantnih usluga (recimo, Google Maps) i prikaz obližnjih lokacija. Operativni sustav vas počinje pratiti čim uključite lokaciju uređaja i omogućite Googleove lokacijske usluge.

2) Google Assistant
Googleov osobni digitalni pomoćnik omogućava niz korisnih značajki, poput primjerice glasovnog upravljanja. Ali, također može i prikupljati podatke o obrascima vašeg glasa, koliko često koristite pojedine aplikacije, koje radnje često radite s mobitelom, lokaciju i druge.

3) Lozinke
Android ima Google Password Messenger, alat koji će pohraniti vaše lozinke na jednom mjestu kako ih ne biste morali pamtiti i ponovno unositi svaki put kad se trebate logirati u Facebook, Linkedin i tome slično. Google analizira te lozinke kako bi vas mogao upozoriti na slabe i preporučiti vam bolje.

4) Google Dialer, Contacts i Messages
Osnovne aplikacije za nazivanje, upravljanje kontaktima i SMS-ovima u većini uređaja s Androidom među najboljim su besplatnim aplikacijama koje možete dobiti na pametnom telefonu. Prate, između ostalog, kontakte, povijest poziva, koga često zovete i šaljete SMS-ove…

5) Nearby Wi-Fi Networks
Ova značajka omogućava traženje mreža Wi-Fija u vašoj bližoj okolici i povezivanje s njima. Android pritom koristi vašu lokaciju kako bi znao gdje ste i tražio dostupne mreže Wi-Fija.

6) Google Photos
Aplikacija za pohranu i dijeljenje fotografija i video zapisa služi kao sigurnosna kopija tog sadržaja na Googleovim poslužiteljima. Koristi ih za poboljšavanje rada svojih sustava i umjetne inteligencije. prneosi “N1“.

Također koristi vašu GPS lokaciju za oznake gdje je fotografija snimljena, čime ujedno prati i vašu lokaciju.

7) Calendar
Aplikacija koja često dolazi predinstalirana na većini uređaja s Androidom također može poslužiti za praćenje i analizu podataka i načina na koji koristite mobitel. Ima pristup ne samo vašem kalendaru, već i zakazanim sastancima i drugim događanjima.

8) Povijest pregledavanja i postavke web preglednika Chrome
Googleov Chrome najpopularniji je web preglednik na svijetu. Pohranjuje URL-ove, slike, cache i druge podatke kako bi poboljšao svoj rad, ali i ponudio Googleu obilje podataka koje je moguće koristiti u druge svrhe. Ako vam se to ne sviđa, prvi korak je aktiviranje anonimnog načina rada.

9) Google Analytics
Alat za marketing i optimizaciju sadržaja za web prati rad aplikacija za Android, obrasce i povijest korištenja. Često je namješten za praćenje pojedine aplikacije pomoću jedinstvenog ID-ja, ali praktično svaka aplikacija koju koristite vjerojatno ga ima ugrađenog. Prikupljene podatke koristi se za strojno učenje i umjetnu inteligenciju općenito.

10) Postavke podataka i sigurnosnih postavki
Pri izradi sigurnosne kopije (backupa) za vaš uređaj s Androidom postavke i drugi podaci o aplikacijama bivaju pohranjeni u računalni oblak (Google Drive i drugdje), gdje ih Google može pratiti. Mogu to kako bi provjerili je li se među vašim aplikacijama provukao i kakav zlonamjerni softver, prenosi Tportal.