Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Diljem Europe raspoređen Kibernetički tim za brzo reagiranje, među njegovim stručnjacima i Hrvati

Kibernetički ​​timovi za brzo reagiranje (CRRT) nakon poziva upomoć iz Ukrajine, raspoređeni su diljem Europe.

Tim od osam do 12 stručnjaka, iz Litve, Hrvatske, Poljske, Estonije, Rumunjske i Nizozemske, obvezao se pomoći u obrani Ukrajine od kibernetičkih, daljinski i u samoj Ukrajini.

Dužnosnik CRRT-a upozorio je da su ruski kibernetički napadi vjerojatni. Možemo vidjeti da su kibernetičke mjere važan dio ruskog hibridnog alata, naglašava.

Osnivanje CRRT-a dolazi nakon što su Velika Britanija i SAD ranije u veljači okrivile Rusiju za kibernetičke napade koji su privremeno onesposobili mali broj ukrajinskih bankarskih i vladinih internetskih stranica.

Kao odgovor na zahtjev Ukrajine, aktiviramo tim za kibernetičku brzu reakciju pod vodstvom Litve, koji će pomoći ukrajinskim institucijama da se nose s rastućim kibernetičkim prijetnjama. #StandWithUkraine, stoji u objavi na Twitteru litvanskog ministarstva obrane.

CRRT je inicijativa Europske unije za produbljivanje obrane i suradnje između država članica. Navodi se da su opremljeni uobičajeno razvijenim kibernetičkim alatima dizajniranim za otkrivanje, prepoznavanje i ublažavanje kibernetičkih prijetnji.

Dužnosnik CRRT-a rekao je da je taj tim “sastavljen od različitih kibernetičkih stručnjaka, kako bi mogao reagirati na razne scenarije”.

Centralna.ba