Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Do čega smo došli – stiže nam SSD s vodenim hlađenjem?

Solid-state diskovi s PCIe 5.0 sučeljima mogu se pohvaliti nevjerojatnom brzinom čitanja/pisanja, a neki od njih imat će ogromni pasivni hladnjak. Sada Adata podiže stvari na novu razinu u Computexu. Jedan od njihovih najnovijih SSD-ova gura vrhunske brzine prijenosa još naviše – i to s tekućim hlađenjem!

Adata je na Computexu predstavila NeonStorm NVMe SSD s tekućim hladnjakom koji treba vidjeti da bi se u njega povjerovalo. Sustav vodenog hlađenja koji zasjenjuje disk pomaže mu u održavanju sekvencijalnih brzina čitanja i pisanja do 14 GB/s odnosno 12 GB/s – impresivno čak i u usporedbi s drugim već munjevito brzim PCIe 5.0 SSD-ovima.

Izložbeni primjerak tvrtke detaljno prikazuje nekoliko komponenti složenog hladnjaka. Prozirno kućište apsorbira toplinu pomoću rashladnog sredstva. Cijev od aluminijske legure unutar učinkovito prenosi toplinu između zračnog i tekućinskog hlađenja, dok dva ventilatora s obje strane raspršuju toplinu. Sve te komponente nalaze se na raspršivaču topline i termalnoj brtvi, što pojačava zračenje i smanjuje toplinski otpor. Adata tvrdi da njihova postavka impresivnog izgleda nadmašuje tradicionalne SSD hladnjake za 20 posto.

Kako bi se postigla ova zavidna izvedba, nevjerojatna brzina čitanja/pisanja NeonStorma zahtijeva SM2508 kontroler usklađen sa Silicon Motion NVMe 2.0. Može čitati i pisati do dva milijuna iOPS-a i bit će dostupan u kapacitetima do 8TB kada se lansira kasnije ove godine.

Iako je NeonStorm novi korak za SSD hladnjake, Adata nije prva koja je udarila ogromni hladnjak na NVMe. Gigabyteov Aorus PCIe 5.0 pogon ima pasivni hladnjak koji na sličan način zasjenjuje sam pogon. Međutim, postiže samo tipičnije brzine PCIe 5.0 od 10 GB/s sekvencijalnog čitanja i 9,5 GB/s sekvencijalnog pisanja.

IZVOR

Objava Do čega smo došli – stiže nam SSD s vodenim hlađenjem? pojavila se prvi puta na Bajtbox.


Bajtbox