Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Dvije kompanije najavile – Uskoro stižu telefoni s najboljim mid-range čipom!

Kompanija Qualcomm predstavila je jučer svoj najbolji mid-range čip – Snapdragon 7+ Gen 2. Američka kompanija najavila je da će već do kraja ovog mjeseca stići telefoni s ovim čipom, a dvije kineske kompanije otkrile su da će njihovi telefoni biti među prvima s ovim čipom.

Snapdragon 7+ Gen 2 stigao je kao nasljednik Snapdragona 7 Gen 1, koji se nije mogao pohvaliti velikom zastupljenošću na mid-range telefonima prošle godine. Međutim, za njegova nasljednika očekuje se druga priča.

Službene Weibo stranice kompanija Xiaomi i Realme objavile su da će uskoro predstaviti telefone s ovim čipom.

Tako je Realme objavio da će njihov telefon sa gore pomenutim čipom biti Realme GT Neo5 Se, dok će Xiaomijev telefon s ovim čipom biti Redmi Note 12 Turbo.

Pored tih službenih najava, poznati leaker Yogesh Brar otkrio je da će Poco F5 uskoro biti predstavljen sa Snapdragonom 7+ Gen 2.

Kada je riječ o samom čipu, Qualcomm tradicionalno nije otkrio mnogo CPU i GPU detalja. Međutim, otkriveno je da će on donijeti značajna poboljšanja performansi i energetske efikasnosti u odnosu na prethodnika. Tako ovaj čip sadrži glavnu Kryo CPU jezgru koja radi na taktu od 2,91 GHz, a čitav CPU paket 1+3+4 pruža preko 50% bolje performanse u odnosu na Snapdragon 7 Gen 1. Podržani su senzori kamere od 200 MP, kao i HDR snimanje video zapisa sa trostrukom ekspozicijom sa dvije kamere istovremeno.

Uskoro bi kompanija Qualcomm trebala predstaviti još jedan mid-range čip i to Snapdragon 685. On bi navodno mogao stići na Redmi Note 12 4G telefonu.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox