Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Elon Musk planira tužiti Microsoft?

Vladavina Elona Muska na Twitteru nastavlja donositi kaos, neizvjesnost i čuđenje mešu tehnološkim tvrtkama. Ovaj put, čovjek koji želi ići na Mars (iako ne može plaćati dobavljače ovdje na Zemlji) prijeti Microsoftu zbog naizgled prekomjerne upotrebe “dragocjenih” Twitter podataka u njihovim aplikacijama.

Alex Spiro, koji je već nekoliko godina osobni odvjetnik Elona Muska, poslao je pismo direktoru Microsofta Satyi Nadelli u ime Twittera. U pismu se tvrdi da je korporacija iz Redmonda zlorabila svoj odnos s ovom društvenom mrežom, kršeći Twitterov ugovor o razvoju “na dulje vremensko razdoblje”.

Prema izvješću New York Timesa , pismo navodi da je Microsoft koristio Twitterov standardni API za razvojne programere “besplatno” za hrpu svojih proizvoda i usluga, uključujući Xbox One Social, Bing Pages, Azure, Global Ads i druge. Microsoft je iskoristio podatke iz Twittera za stvaranje “desetaka milijardi dolara” prihoda, rekao je Spiro, barem do prošlog mjeseca.

U travnju je Twitterov vrhovni, ćudljivi vladar Elon Musk zatražio od Microsofta da počne plaćati tisuće dolara kako bi nastavio koristiti prethodno besplatni API, što je prema Spiru “smanjena cijena” za nastavak pristupa Twitterovim podacima. Microsoft je odbio ponudu i umjesto toga odlučio povući pristup Twitteru iz svojih aplikacija.

Čino se da je Microsoft koristio podatke Twittera za neovlaštene upotrebe i svrhe, rekao je odvjetnik, dostavljajući javne tweetove subjektima trećih strana (uključujući vladine agencije). U travnju je Musk sugerirao da je Microsoft zlorabio pristup Twitteru za treniranje velikih jezičnih modela i generativnih algoritama kao što je OpenAI-jev ChatGPT, u koji je Microsoft uložio desetke milijardi dolara.

Alex Spiro sada traži od Microsofta da pruži pojedinosti o tome kako je tvrtka koristila Twitterove podatke i koje su organizacije treće strane imale pristup takvim podacima, s različitim izvješćima za svaku aplikaciju i najkasnije do 7. lipnja 2023. U međuvremenu, Microsoftov glasnogovornik Frank Shaw rekao je tvrtka će pregledati Twitterova pitanja dok se veseli nastavku njihovog dugoročnog partnerstva s društvenom mrežom. Međutim, čini se da početak plaćanja za Twitterove podatke nije opcija.

Izvor

Bajtbox