Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Elon Musk pokrenuo vlastitu AI tvrtku

Šef Tesle i SpaceX-a Elon Musk, suosnivač je tvrtke za umjetnu inteligenciju OpenAI, koja je postala globalna poznata po svojem ChatGPT AI chatbotu. Musk je još 2018. napustio tvrtku i u posljednje vrijeme često kritizira rad OpenAi-ja, smatrajući da ne vodi dovoljno računa o sigurnosti i privatnosti korisnika, a nedavno se založio za regulaciju tehnologije i potpisao otvoreno pismo u kojem je tehnološke čelnike pozvao da stave šestomjesečnu pauzu u njezin razvoj.

Prema tvrdnjama Wall Street Journala i Financial Timesa, Musk je sada osnovao vlastitu tvrtku za umjetnu inteligenciju pod nazivom X.AI Corp.

Temeljem državne prijave od prošlog mjeseca koju su izvori vidjeli, nova je tvrtka osnovana u Nevadi i navodi Muska kao jedinog direktora, kao i Jareda Birchalla kao tajnika. Poznato je da Musk ima poseban afinitet prema slovu “X” i nedavno je preimenovao Twitter Inc. u X Corp.

U ovom trenutku Muskovi planovi za X.AI Corp nisu jasni, no prethodna izvješća daju naznake o tome kako napreduju Muskovi napori u razvoju umjetne inteligencije. Navodno je u ožujku angažirao dva bivša istraživača DeepMinda, uključujući znanstvenika Igora Babuschkina, za kojeg se vjeruje da vodi novi projekt. Musk je također navodno kupio 10.000 GPU-a za razvoj umjetne inteligencije u jednom od Twitterovih podatkovnih centara. Prema The Timesu, on već pregovara s investitorima Tesle i SpaceX-a da ulože novac u njegov novi pothvat.

Centralna.ba