Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

EU staje u kraj još jednoj nepopularnoj pojavi

Posljednjih par godina vodeća tijela Evropske unije donijela su par propisa kojima su proizvođačima elektroničkih uređaja i oprema nametnuta poprilična ograničenja. Sada iz krovnog tijela EU-e razmatraju novi prijedlog koji bi proizvođačima zabranio jednu nepopularnu praksu.

Evropski parlament izradio je nacrt novog zakona s ciljem da ponudi bolje označavanje proizvoda u Evropskoj uniji i ograniči obmanjujuće i u nekim situacijama lažne karakteristike proizvoda, tvrdnje o ekološkoj zaštiti i detalje o popravku proizvoda.

Direktiva će imati za cilj da, prije svega, zaustavi korištenje nepotkrijepljenih ekoloških tvrdnji na ambalaži i reklamama proizvoda kao što su “klimatski neutralni” i “ekološki neprihvatljivi”, koje proizvođači često koriste bez valjanog dokaza za isto.

Pored toga, nacrt zakona također predviđa da će proizvođač jasno morati označiti troškove popravke proizvoda i sva potencijalna ograničenja u pogledu popravki.

“Industrija više neće profitirati od proizvodnje robe široke potrošnje koja se pokvari odmah nakon isteka garantnog roka. Potrošači će morati na jasan način dobiti informacije o proizvodu i detalje o popravci istog.

Oznake proizvoda morat će ubuduće sadržavati informacije potrošačima o tome koliko će proizvođač garantovati da će proizvod raditi kako treba, te će u tom smislu potrošači koji nude “trajniju” robu profitirati.

Veliki broj lažnih ekoloških tvrdnji više se neće pojavljivati jer će biti dozvoljene samo certifikovane i potkrijepljene ekološke tvrdnje.”

Gore navedene informacije podijelila je Biljana Borzan, potpredsjednica Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Glavni cilj novog zakona je pomoći potrošačima da budu bolje informisani o proizvodu kojega kupuju, a to naročito uključuje informacije koje se odnose na garantni rok i popravku proizvoda.

U samom nacrtu spominje se i to da će proizvođači morati ponuditi opciju potrošačima da kupuju određenu opremu i od treće strane, npr. punjače, a da pri tome ne bude ograničena njihova funkcionalnost.

IZVOR/SOURCE

Objava EU staje u kraj još jednoj nepopularnoj pojavi pojavila se prvi puta na Bajtbox.

Bajtbox