Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Europske kompanije kreću sa stvaranjem alternative Starlinku?

Prema najnovijim informacijama Europa će krenuti s projektom stvaranja nove komunikacijske mreže bez utjecaja Elona Muska (i Kine). Tako se rađa nova koalicija s ambicioznim ciljem izgradnje mreže u vrlo kratkom roku, a sam projekt nosi naziv IRIS².

Prošlog studenog, povjerenik Europske unije Thierry Breton najavio je plan za satelitsku konstelaciju koja može osigurati globalnu komunikacijsku pokrivenost. IRIS² bi novu satelitsku flotu stavio u nisku Zemljinu orbitu, jačajući europsku autonomiju na tržištu svemirskih komunikacija s “jasnom ambicijom i osjećajem za smjer”.

Grupa velikih europskih svemirskih i telekomunikacijskih kompanija osnovala je partnerstvo zamišljeno da učinkovito odgovori na poziv Bruxellesa na akciju. “Otvorenim konzorcijem” upravljat će Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES i Thales Alenia Space, a oslanjat će se i na svemirsku ekspertizu sljedećih europskih kompanija: Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio i Thales.

Mreža IRIS² donijet će novu sigurnu i otpornu infrastrukturu povezivanja europskim vladama, tvrtkama i građanima, ističe koalicija. I dok inicijativu promiču već etablirani igrači u svemiru, konzorcij kaže da će potaknuti novoosnovana poduzeća, poduzeća srednje kapitalizacije i mala i srednja poduzeća da se pridruže partnerstvu za inovativnije i konkurentnije europsko svemirsko tržište.

Uz IRIS², Europa ulaže 2,4 milijarde eura (plus dodatna sredstva Europske svemirske agencije i privatnih investitora) u stvaranje novih poslovnih modela i pružanje komercijalnih usluga za “premošćivanje digitalnog jaza na europskim teritorijima”, istovremeno povećavajući globalni doseg Starog kontinenta i konkurentnost kao “svemirska i digitalna snaga” ravnopravna s drugim globalnim igračima.

Zapravo, Europska komisija je smatrala da se mora izbjeći oslanjanje na Starlink inicijativu Elona Muska za vlastitu sigurnu i otpornu svemirsku komunikacijsku mrežu. Kina je također u procesu izgradnje svoje satelitske flote, ali Europa nikako ne može ići azijskim putem ako čak ne vjeruje američkom Starlinku da će jamčiti vlastitu autonomiju i samopouzdanje.

Planovi Bruxellesa za IRIS² procjenjuju ukupni trošak od 6 milijardi eura za dovršenje nove svemirske mreže. Ako sve bude išlo po planu i ako nova koalicija bude mogla svladati mnoge prepreke koje postavlja fragmentirana i sporna struktura Europe, globalna komunikacijska pokrivenost mogla bi biti spremna do 2027.

IZVOR

Bajtbox