Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Fabrički zapakovan iPhone prve generacije prodan za 63.356 dolara!

Kada je Steve Jobs 2007. godine izašao na binu s telefonom zvanim iPhone, niko nije ni slutio da će on postati najpopularniji telefon na svijetu. Apple godinama proda milione primjeraka iPhonea, ali najnoviji slučaj prevazišao je sve dosadašnje prodaje i aukcije.

Fabrički zapakovan iPhone prve generacije iz 2007. godine prodan je prethodnog vikenda na aukciji za nevjerovatnih 63.356 dolara.

Radi se o iPhoneu koji ima 8 GB radne memorije (RAM-a). Preporučena prodajna cijena ovog telefona na ljeto 2007. godine bila je 599 dolara.

Na pomenutoj aukciji koja je trajala od 02.02.2023. godine pa do kraja prošlog vikenda, iPhone prve generacije doživio je ogromno povećanje cijene. Naime, početna cijena na aukciji bila je 2.500 dolara, ali za manje od 20 dana ta cijena je dosegla vrtoglavih 63.356 dolara.

Telefon prodan na ovoj aukciji ima zanimljivu priču. Naime, njegova vlasnica Karen Green, dobila ga je na poklon od svojih prijatelja prije više od 15 godina. Tada je vlasnica bila korisnika mreže Verizon, a telefon je radio isključivo na AT&T mreži, tako da je ubrzo završio neotpakovan na polici i zaboravljen više od jedne decenije.

Takvo čuvanje telefona očigledno se vlasnici mnogostruko isplatilo, s obzirom na to koliko novca je dobila od njegove prodaje.

2019. godine telefon je procijenjen na 5.000 dolara, da bi početkom ovog mjeseca završio na aukciji. Tadašnji poklon od 599 dolara, Karen Green je iskoristila na najbolji mogući način. Prema izvještaju se navodi se da će sredstva dobijena od strane prodaje ovog telefona Green iskoristiti za otvaranje poslovnog poduhvata.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox