Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Geopolitička situacija u Ukrajini torpedirala i cijenu bitcoina

Politička nestabilnost, neizvjesnost i strah oko mogućeg rata posljednjih su tjedana taocima držale tržišta kapitala diljem svijeta, pa tako i tržište kriptovaluta. Bitcoin i vodeće svjetske kriptovalute od početka su godine “u crvenom”, s tek povremenim razdobljima oporavka cijene. Kako je sukob u Ukrajini zaista i započeo, a višetjedni strahovi su se obistinili, tako je došlo i do rasprodaje kriptovaluta.

Pad težak 500 milijardi USD

U samo nekoliko sati ovoga je četvrtka cijena bitcoina potonula za oko 12%, a s padovima između 10 i 15% slijedile su je i cijene najvećih kriptovaluta, poput ethera, ripplea, cardana i ostalih. Ukupni pad tržišta u posljednja 24 sata iznosi gotovo 10%, a samo u proteklih tjedan dana s kriptotržišta je “izbrisano” oko 500 milijardi dolara.

Bitcoinom se sada trži po cijenama od oko 35.000 dolara. To je razina na kojoj se vodeća kriptovaluta nije nalazila od prošloga mjeseca, kada je nakratko zaronila ispod 35.000 dolara. U dužem razdoblju na ovako se niskim cijenama bitcoinom nije trgovalo od prošlog ljeta. U usporedbi s najvišim razinama, zabilježenima u studenome, cijena bitcoina sada je prepolovljena.

Isto tako, gotovo je prepolovljena i vrijednost ukupnog kriptotržišta. Prema CoinMarketCapu, vrhunac ukupne vrijednosti svih kriptovaluta bio je na oko 3 bilijuna dolara, da bi se sada spustio na 1,59 bilijuna. O tome koliko trgovaca je pohrlilo rasprodati svoju digitalnu imovinu svjedoči i podatak da je ukupni volumen trgovine kriptovalutama u svijetu u protekla 24 sata porastao za 45%.

Centralna.ba