Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Gmail donosi novu funkciju povezanu s dark webom

Google je nedavno najavio da će svi korisnici Gmaila u Sjedinjenim Državama uskoro moći koristiti sigurnosnu značajku izvješća o Dark webu kako bi otkrili je li njihova adresa e-pošte pronađena na ovom mračnom kutku interneta.

Iz tvrtke su također najavili na Google I/O godišnjoj konferenciji za razvojne programere da će značajka biti uvedena tijekom sljedećih tjedana, a pristup će također biti proširen na odabrana međunarodna tržišta.

Nakon što se omogući, omogućit će korisnicima Gmaila da skeniraju dark web u potrazi za svojim adresama e-pošte i poduzmu radnje za zaštitu svojih podataka na temelju Googleovih smjernica.

Na primjer, savjetovat će im se da uključe autentifikaciju u dva koraka kako bi zaštitili svoje Google račune od pokušaja otmice.

“Prethodno dostupno samo pretplatnicima usluge Google One u SAD-u, proširujemo pristup našem izvješću o dark webu u sljedećih nekoliko tjedana, tako da će svatko s Gmail računom u SAD-u moći skenirati da vidi prikazuje li se vaša Gmail adresa na dark webu i primite smjernice o tome koje radnje poduzeti kako biste se zaštitili,” izjavila je SVP Google Core services Jen Fitzpatrick.

Google će također redovito obavještavati korisnike Gmaila da provjere je li njihova e-pošta povezana s povredama podataka koje su završile na podzemnim forumima o kibernetičkom kriminalu.

“Izvješće o dark webu usluge Google One pomaže vam skenirati dark web u potrazi za vašim osobnim podacima — poput imena, adrese, e-pošte, telefonskog broja i broja socijalnog osiguranja — te će vas obavijestiti ako se pronađe”, rekao je direktor upravljanja proizvodima usluge Google One Esteban Kozak u ožujku kada je značajka prvi put najavljena.

Pretplatnici na Google One mogu ga omogućiti stvaranjem profila za nadzor sa svojim podacima nakon što odu na Google One i kliknu “Postavi > Započni nadzor” pod “Izvješće o tamnom webu”.

Tvrtka kaže da se svi osobni podaci dodani profilu mogu izbrisati iz profila za praćenje ili uklanjanjem profila u postavkama izvješća mračnog weba.

Tvrtka je također dodala novi prikaz neželjene pošte na Google Drive i jednostavan način za brisanje povijesti pretraživanja na Google Maps.

Kozak je dodao da se korisnicima usluge Google One također prikazuju rezultati “drugih povezanih informacija koje se mogu pronaći u tim povredama podataka”.

“A ako se bilo koja podudarna informacija pronađe na mračnom webu, obavijestit ćemo vas i dati vam smjernice o tome kako možete zaštititi te informacije”, rekao je Kozak.

Za one koji nisu upoznati, dark web je dio interneta koji se sastoji od web stranica koje postoje samo na kriptiranoj mreži, koje nije moguće pronaći na tražilicama poput Google-a i na koje ne možete doći klasičnim browserima poput Chrome-a ili Safarija.

Mnogi povezuju dark web s nečim ilegalnim i opasnim, a činjenica je da se prosječni korisnik nikako ne može slučajno naći na dark webu. Da biste išli na dark web morate imati namjeru, nešto znanja i potrebne alate.

IZVOR

Bajtbox