Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Google testira najveću promjenu na svojoj početnoj stranici ikada

Otkako je pokrenut, Google na početnoj stranici svoje tražilice ima tek polje za pretraživanje i te poneki gumb i link. Međutim, nekoliko je korisnika primijetilo da im se na toj stranici nešto promijenilo

Kada je pokrenuta danas najpopularnija internetska tražilica na svijetu, Google, od konkurencije se razlikovala primarno po načinu pretraživanja weba, ali i po izgledu početne stranice. U to vrijeme popularne tražilice poput Yahooa, MSN-a ili Altaviste imale su početne stranice pretrpane raznim sadržajima, a Google se isticao jednostavnim, čistim dizajnom, samo s logotipom i poljem za pretragu – i takav je, uz kozmetičke dorade, ostao do današnjih dana.

Priprema li se veliki redizajn Googlea?

No, ovih su dana neki korisnici primijetili da im se na desktopu, na početnoj stranici Google.com, u dnu ekrana pojavljuju dodatne kartice. Google očito testira promjenu najposjećenije internetske stranice na svijetu, i to najveću njezinu promjenu ikada.

U ovom ograničenom testu pri dnu ekrana pojavilo se šest manjih prozora, baziranih na korisničkim preferencijama, lokaciji i slično. Korisnici koji su vidjeli ovaj eksperiment, kako prenosi 9to5Google, pred sobom su imali sljedeće kartice:

  • Vremensku prognozu za trenutačnu lokaciju,
  • Trending teme, trenutačno najpopularnije na tražilici,
  • Prijedloge za gledanje serija i filmova,
  • Stanje na burzi dionica,
  • Prijedloge nadolazećih događaja u blizini te
  • Pregled najnovijih vijesti vezanih uz COVID-19.

Ovaj je sadržaj moguće sakriti klikom na maleni prekidač u donjem desnom uglu ekrana. Klik na bilo koju od kartica otvarao je stranicu s više detalja o temi koja korisnika zanima. Kako trenutačno stoje stvari, riječ je o testu ograničenog dosega, i nije poznato razmatra li se uvođenje ovog dodatka globalno i za sve korisnike.

Do sada bi se kao najveća promjena na stranici Google.com, i njezinim lokaliziranim inačicama, moglo istaknuti uvođenje tamnog načina rada, što se dogodilo prošloga rujna.

Centralna.ba