Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Grafičke kartice su vam skupe? Odlično, neće vam možda ni trebati…

Moguće je da u budućnosti neće biti potrebe za posebnim grafičkim karticama, jer AMD planira koristiti integrirane grafičke kartice na svojim procesorima. Nedavni podaci sa testiranja GeekBench-a pokazuju da novi AMD Ryzen 7 7840HS procesor koristi AMD-ove nove Radeon 780M integrisane grafičke kartice.

Ovo je zanimljivo jer novi AMD-ovi integrisani grafički čipovi mogu pružiti performanse koje su dosad bile rezervirane samo za zasebne grafičke kartice, što bi moglo značiti da će se u budućnosti računari moći proizvoditi bez potrebe za dodatnim grafičkim karticama.

Naime, prema rezultatima benchmark testa u programu GeekBench, čini se da novi AMD-ov Radeon 780M ima impresivnu performansu u poređenju s Nvidia GTX 1650 grafičkom karticom.

Istina je da GTX 1650 nije bila među najboljim grafičkim karticama na tržištu kada je lansirana 2020. godine, te je danas ne bismo preporučili nikome. Ipak, s obzirom na postojanje boljih opcija kao što su GTX 1660 Super i RTX 3050, ne bi je preporučili ni u jednom slučaju.

Ipak, ovo je moćan dokaz o sposobnostima AMD-a  i upozorenje za konkurentnu tvrtku Nvidia. Ako Radeon 780M iGPU trenutno postiže ovu razinu performansi, tko zna do koje razine AMD može doseći u budućnosti?

Ako zaronimo u detalje Ryzen 7 7840HS je jedan od AMD-ovih  procesora sa integriranom grafikom u Phoenix seriji opremljen s 8 ‘Zen 4’ jezgri, koje se mogu raditi na maksimalnoj frekvenciji od 5.1 GHz. Također, navodno ima potrošnju struje od samo 54W, što je manje od potrošnje Nvidia GTX 1650, čija potrošnja iznosi 75W, a to je samo za grafičku karticu bez procesora.

S obzirom da je AMD već pokazao impresivne grafičke sposobnosti u svojim procesorima na različitim konzolama , PlayStation 5 i Valve Steam Deck su odlični primjeri snažne igračke izvedbe bez zasebne grafičke kartice. Postavlja se pitanje koliko će još dugo trebati da integrirana grafika u potpunosti zamijeni diskretne GPU-ove za igranje igara.

Bajtbox