Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

I Apple zabranio korištenje ChatGPTa svojim zaposlenicima

Apple je posljednja tvrtka koja je zaposlenicima zabranila korištenje generativnih AI alata poput ChatGPT-a. OpenAI-jev chatbot pohranjuje razgovore korisnika za treniranje AI sustava tvrtke.

Apple je ograničio zaposlenike u korištenju AI alata kao što je OpenAI’s ChatGPT zbog straha da će povjerljive informacije unesene u te sustave procuriti ili biti prikupljene.

Prema izvješću The Wall Street Journala , zaposlenici Applea također su upozoreni da ne koriste GitHubov AI programski pomoćnik Copilot. Novinar Bloomberga Mark Gurman tvitao je da je ChatGPT bio na Appleovom popisu “zabranjenog” softvera “ već mjesecima”.

Apple ima dobar razlog za oprez. Prema zadanim postavkama, OpenAI pohranjuje sve interakcije između korisnika i ChatGPT-a. Ti se razgovori prikupljaju za obuku OpenAI-jevih sustava i moderatori ih mogu pregledati zbog kršenja uvjeta i usluga tvrtke.

U travnju je OpenAI pokrenuo značajku koja korisnicima omogućuje isključivanje povijesti razgovora (slučajno, nedugo nakon što su razne zemlje EU-a počele istraživati ​​alat za potencijalno kršenje privatnosti ), ali čak i s ovom postavkom omogućenom, OpenAI i dalje zadržava razgovore 30 dana s opcijom kako bi pregledali “jesu li zlouporabe” prije nego što ih trajno izbrišete.

S obzirom na korisnost ChatGPT-a za zadatke poput poboljšanja koda i razmišljanja o idejama, Apple bi mogao biti s pravom zabrinut da će njegovi zaposlenici unositi informacije o povjerljivim projektima u sustav. Ovu informaciju tada može vidjeti jedan od moderatora OpenAI-ja. Istraživanje pokazuje da je također moguće izvući podatke o obuci iz nekih jezičnih modela koristeći sučelje za chat, iako nema dokaza da je sam ChatGPT ranjiv na takve napade.

Apple nije jedina tvrtka koja je uvela takvu zabranu. Ostali uključuju JP Morgan , Verizon, Samsung i Amazon.

Međutim, Appleova zabrana je značajna s obzirom da je OpenAI ovaj tjedan pokrenuo iOS aplikaciju za ChatGPT. Aplikacija je besplatna za korištenje, podržava glasovni unos i dostupna je u SAD-u. OpenAI kaže da će uskoro lansirati aplikaciju u drugim zemljama, zajedno s verzijom za Android.

IZVOR


Bajtbox