Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Intel mijenja nazive svojih procesora, legendarna i serija postaje prošlost?

Čini se da će Intel u bliskoj budućnosti napraviti neke velike promjene u nazivima svojih procesora. Direktor globalnih komunikacija tvrtke, Bernard Fernandes, objavio je danas tweet u kojem je dao neke neodređene komentare o “nadolazećim promjenama” u ovom tehnološkom gigantu.

Fernandesov post na Twitteru navodi da je do promjene došlo jer će Intel uskoro objaviti svoju sljedeću veliku seriju procesora kodnog imena Meteor Lake. To bi se trebalo dogoditi negdje u drugoj polovici 2023. godine. Fernandes nije želio ulaziti u detalje o ovom rebrandingu, rekavši samo da ćemo više o ovim promjenama saznati “u narednim tjednima”.

Jedan od “tragova” te promjene pojavio se nedavno u benchmarku Stardockove RTS igre Ashes of the Singularity . Navodno je rezultat benchmarka, koji je u međuvremenu izbrisan, pokazao igrača koji koristi dosad nepoznati procesor “Intel Core Ultra 5 1003H”. To bi mogao biti znak da će trenutni Intelov brand “i” koji postoji već više od 10 godina biti uklonjen u budućim generacijama procesora.

Neke novinske kuće tražile su od Intela komentar o ovim glasinama, ali su očekivano dobile predvidljiv PR odgovor koji niti potvrđuje niti negira da je ovo pravi čip u razvoju.

Meteor Lake bi prema svemu sudeći mogao biti idealan trenutak za ovaj rebranding budući da Intel sprema nešto dosad neviđeno. Naime, sljedeća generacija Intelovog CPU-a koristi novi modularni proces izrade koji se temelji na UCIe sučelju, što omogućuje fleksibilniji pristup prilagođavanju čipova.

Ova konstrukcija omogućit će Intelu da miješa i usklađuje komponente prema potrebi za različite dizajnove, čak i različite proizvođače. Tako bi Intel mogao napraviti CPU za prijenosno računalo s glavnim čipom od Intela, SoC pločicom od Samsunga i GPU-om izrađenim u TSMC-u, sve na istom integriranom sustavu.

U svakom slučaju čini se da Intel kreće stopama konkurentske kompanije AMD, budući da ovi nazivi neodoljivo podsjećaju na nazive njihove Ryzen serije procesora. Ipak, za prosječne korisnike vjerojatno i neće biti neke velike razlike, osim što ćemo se nostalgično prisjećati legendarnog naziva koji je postao sinonim za procesore.

IZVOR


Bajtbox