Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

iOS 17 konačno donosi funkciju koju Android ima godinama?

Apple je nedavno potvrdio da će na WWDC23, koji će se održati od 05.06.2023. godine do 09.06.2023. godine, predstaviti iOS 17 za iPhone uređaje. O novoj verziji do sada smo saznali neke informacije, a čini se da bi Apple zaista na iOS 17 mogao donijeti jednu dugo očekivanu funkciju, i to onu koju Android ima godinama.

Iako se već nagađalo da bi Apple mogao na iOS 17 donijeti podršku za instaliranja aplikacija iz izvora treće strane, to mnogi nisu tako ozbiljno shvatili, s obzirom na dosadašnju Apple-ovu politiku u tom smislu. Međutim, sada poznati leaker Mark Gurman iz Bloomberga prenosi istu informaciju, što ipak daje veliki nivo istinitosti ovoj tvrdnji.

On očekuje da će Apple ove godine zaista dopustiti korisnicima da instaliraju i one aplikacije koje se ne nalaze na službenom App Store-u.

Gurman prenosi da Apple radi na reviziji softvera kako bi omogućio iPhoneu da dopusti bočno učitavanje aplikacije, odnosno jednostavnije rečeno – preuzimanje aplikacija izvan službene trgovine.

Ovo će biti u skladu sa novim evropskim propisima, konkretno u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima Evropske unije, koji zahtijeva da operateri platformi dozvole preuzimanje aplikacija treće strane.

Android već godinama omogućava korisnicima da preuzimaju aplikacije iz trgovina trećih strana u samo nekoliko dodira. Iako Gurman nije otkrio konkretne detalje o načinu preuzimanja na iPhoneu, vjerovatno će to biti sličan koncept onome na Android telefonima.

Ovo će, nakon implementiranja jedinstvenog USB-C priključka za sinhronizaciju i punjenje, biti druga velika, značajna promjena na iPhone 15 modelima, odnosno iOS-u 17. Ove promjene, koje će vjerovatno stići, učinit će iPhone uređaje iz ove godine znatno drugačijim u odnosu na prethodnike iz prošle, a samim time i ranijih godina.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox