Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Još jedna zemlja zabranila upotrebu TikTok-a na službenim telefonima

Te aplikacije predstavljaju “rizik u pogledu sajber bezbjednosti i zaštite podataka javnih zvaničnika i administracije”, iznijeli su izvori bliski francuskom ministru državne službe Stanislasu Geriniju (Guerini).

Francuska se tako pridružila drugim zapadnim vladama i organizacijama koje su zabranile ili ograničile upotrebu TikTok-a na službenim telefonima, pišu Nezavisne.

Zabranjen je “triptih aplikacija za igre kao što je Kendi Kraš (Candi Crush), Netfliks i rekreativna aplikacija TikTok”, rekli su izvori bliski vlastima.

Vlada je obavijestila ministarstva o zabrani koja je obavezujuća i odmah stupa na snagu. Zabrana se ne odnosi na privatne telefone državnih funkcionera.

Službenici koji žele da koriste jednu od zabranjenih aplikacija u svrhe profesionalne komunikacije moraju da svom ministarstvu podnesu zahtjev za izuzeće.

U slučaju kršenja zabrane, u ovoj fazi nije predviđen jedinstven sistem kažnjavanja. O svim kaznama moraće da se odlučuje “na rukovodećem nivou” svakog ministarstva, navela je Gerinijeva služba.

Bijela kuća, Evropska komisija, kanadska i britanska vlada i druge nedavno su zabranile svojim zvaničnicima da koriste TikTok na službenim telefonima.

Osnova strahovanja za bezbjednost pri korišćenju tih aplikacija je zakon Kine iz 2017. koji zahtjeva od tamošnjih kompanija da na zahtjev vlasti predaju lične podatke koji bi bili relevantni za nacionalnu bezbjednost.

Nije pomoglo što portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Mao Ning, uvjerava da kineska vlada “nikada nije tražila i neće tražiti od bilo koje kompanije ili pojedinca da prikuplja ili preda podatke iz inostranstva na način koji krši zakone”.