Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kakav podvig – IDC: MediaTek prestigao Qualcomm u SAD-u!

Kompanija MediaTek jedna je od onih koja bilježi veliki porast popularnosti u posljednje vrijeme. Čipovi MediaTek-a sada su rame uz rame sa onim Qualcommovim, a čini se da su ih po popularnosti i prestigli i to na Qualcommovom terenu.

Najnoviji izvještaj koji prenosi IDC, navodi da je MediaTek postao vodeći proizvođač čipova za Android telefone tokom četvrtog kvartala 2021. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. U izvještaju se navodi da je MediaTek zauzeo 48,1% Android tržišta, a Qualcomm je imao udio od 43,9%.

Ovaj uspjeh MediaTek najviše može pripisati Samsungu i njegovim Samsung Galaxy A12 i Samsung Galaxy A32 telefonima, koje pokreću upravo MediaTek-ovi čipovi, kao i Motorolinom G Pure telefonu.

Nedavno su se iz MediaTek-a oglasili povodom rezultata kompanije u prošloj godine, te su naveli da je MediaTek postao vodeći proizvođač čipova za Android telefone na globalnom nivou, te da kompanija nastavlja dobijati sve veći udio širom svijeta.

Tako je MediaTek u trećem kvartalu 2021. godine imao prihode veće sa čak 72% u odnosu na isti period 2020 .godine. 5G čipovi ove kompanije pokazali su se kao odlični konkurenti Qualcommovim Snapdragon 5G čipovima, te su uspjeli primamiti veliki broj proizvođača pametnih telefona da se odluče za određeni Dimensity 5G čip u odnosu na određeni Qualcommov Snapdragon 5G čip, a svakako da bitnu ulogu igra cijena, jer su MediaTek-ovi Dimensity 5G čipovi pristupačniji u odnosu na Snapdragon 5G čipove.

MediaTek bilježi redovan rast prodaje čipova srednje i niže klase. Nedavno su predstavljeni Dimensity 8000 i 8100, koji stižu kao konkurenti Qualcommovom Snapdragon 888 čipu. Očekuje se da prvi telefoni s ovim čipom stignu već krajem ovog mjeseca. Sigurno je da će se znatan broj proizvođača odlučiti za ove čipove, pa tako u budućnosti možemo očekivati još veći napredak MediaTek-a.

Bajtbox