Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kako postati programer?

Čim ste jutros otvorili oči provjerili ste što ima novo na Facebooku i Instagramu. Još prije nego ste se počeli spremati za školu ili posao bacili ste oko na vremensku prognozu, a doručkovali ste listajući TikTok. Tijekom cijelog dana koristili ste svoj pametni telefon ili računalo na poslu, uzimajući zdravo za gotovo sve informacije koje s tih uređaja dobijete. Zapravo, cjelokupna moderna civilizacija temelji se na softveru, bilo da je riječ o vašem automobilu, pametnom telefonu ili televizoru. A stalno rastuća potražnja za pametnim uređajima dovela je do stalno rastuće potražnje za zanimanjem programer, ljudima koji razvijaju i održavaju softver.

Ako želite promijeniti posao ili promijeniti karijeru u smislu da izaberete drugo zanimanje, biti programer je odličan izbor. Prema istraživanju domaćeg tržišta rada, situacija za programere ili one koji će to tek postati je obećavajuća. Tijekom prošle godine tražilo se čak 57% više programera u odnosu na 2020. i 22% u odnosu na 2019. godinu. Sličan scenarij se predviđa i u narednim godinama, što znači da vam se pruža prilika za stabilan i dobro plaćen posao. A ovaj članak će vam pomoći u izboru optimalnog puta kako postati programer.

Postoje brojni programski jezici i nije se lako snaći u gomili nepoznatih riječi i kratica. Zato preporučamo da se oslonite na zlatno pravilo: izaberite jezik koji je visoko rangiran na ljestvicama popularnosti programskih jezika, jer to znači da ga traži velik broj kompanija. Poznavati takav programski jezik znači relativno brzo pronaći posao.

Izbor programskog jezika

Prvo ćemo razjasniti pojmove ‘frontend’ i ‘backend’, budući da je to glavna razdjelnica između programskih jezika. Frontend programski jezici su oni kojima je naglasak na vizualnim elementima web stranice ili aplikacije, dakle na onaj dio kojeg korisnik vidi i s kojim je u interakciji. S druge strane, backend jezici su fokusirani na onaj dio web stranice ili aplikacije kojeg korisnici ne vide, nego odrađuju posao u pozadini nakon što se stisne neko dugme na ekranu.

Najkorišteniji programski jezici u svijetu (Credit: Stack Overflow)

Dobra analogija između frontenda i backenda u stvarnom svijetu bio bi vaš automobil. Frontend dio vašeg automobila je njegova boja, na koju možete utjecati prilikom kupnje automobila. Isto vrijedi i za brzinomjer, kojeg gledate prilikom vožnje i utječete na njega stiskanjem papučice gasa. Backend dio vašeg automobila su oni dijelovi koje ne vidite, a nalaze se između papučice gasa, motora i kotača. Oni ubrzavaju automobil i šalju povratnu informaciju nazad na brzinomjer.

 

Centralna.ba