Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Koga briga za gamere; Nvidia bilježi nestvarne brojke

Nvidia vidi utrku za razvoj generativnih AI-ova kao što su ChatGPT i Midjourney kao “iPhone moment” za umjetnu inteligenciju. Što je još važnije, čini se da je tvrtka dobro pozicionirana da iskoristi sve veću potražnju za GPU-ovima i AI akceleratorima, a to je ovaj tjedan podiglo njezinu procijenjenu vrijednost na blizu 1 bilijun dolara. Posljednje financijsko izvješće oslikava dobre izglede za budućnost, ali je i podsjetnik da ugoditi igračima nije prioritet tvrtke. I vjerojatno neće tako dugo dok je tehnološka industrija opsjednuta umjetnom inteligencijom.

Gotovo svaka tvrtka vani pokušava uskočiti u AI vlak, a to Nvidiju i njezine investitore čini sretnijima nego ikad. Zapravo toliko sretni da je tvrtka uvjerena da uskoro može postati prvi proizvođač čipova čija je vrijednost procijenjena na više od bilijun dolara, zahvaljujući ogromnoj potražnji za GPU-ovima za podatkovne centre i AI akceleratorima. Investitori su doveli do skoka cijene dionice i ona se kreće oko 384 dolara (više od 25 posto u odnosu na utorak) u trenutku pisanja ovog članka.

AI je jedan od glavnih razloga zašto je Nvidijino poslovanje s podatkovnim centrima poraslo čak 14 posto tijekom prva tri mjeseca ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Za referencu, Intelov podatkovni centar i AI grupa zabilježili su pad od nevjerojatnih 39 posto , a AMD-ov odjel za podatkovne centre ostvario je nepromijenjen prihod u usporedbi s istim kvartalom 2022. godine.

To je velika stvar za Team Green budući da više od polovice prihoda dolazi iz njega već gotovo godinu dana. Tvrtka je zabilježila 4,28 milijardi dolara prodaje poslovnim korisnicima, što je također iznad brojke od 3,9 milijardi dolara koju su očekivali analitičari.

Ovo djelomično objašnjava zašto je Nvidia premjestila dio proizvodnje GeForce RTX 4090 GPU-a kako bi proizvela više H100 enterpriese GPU-ova temeljenih na Hopperu. Tvrtke poput Microsofta, Oraclea, OpenAI-ja, Twittera, Amazona i Googlea kupuju velike količine potonjeg proizvoda za obuku i pokretanje generativnih AI-ja. Da stvari stavimo u perspektivu, RTX 4090 prodaje se za oko 1600 dolara , dok se rabljene H100 kartice prodaju za više od 40 000 dolara na eBayu. Zbog toga čak i Intelovi Xeon Scalable Sapphire Rapids procesori 4. generacije izgledaju jeftino po cijeni od 17.000 dolara .

Neke tvrtke poput Microsofta, Mete, Amazona i Googlea ulažu u prilagođeni silicij za svoje AI napore, ali to neće uskoro obuzdati njihov apetit za Nvidia GPU-ima. Tijekom razgovora s investitorima u srijedu, izvršni direktor Nvidije Jensen Huang objasnio je da je tvrtka uložila 15 godina ulaganja u razvoj hardvera i softvera što ju je dovelo u pravu poziciju u pravo vrijeme da kapitalizira veliki investicijski ciklus velikih i malih tvrtki koje rade na AI uslugama.

Jedno je sigurno, ludnica za umjetnom inteligencijom transformira tehnološku industriju, a Nvidia će imati najviše koristi zahvaljujući softverskom paketu CUDA, koji je ekskluzivan za njezinu hardversku ponudu. Rivali do sada nisu uspjeli stvoriti pravu alternativu i uvjeriti druge u industriji da je koriste, iako su tvrtke poput AMD-a i Intela svakako pokušale s alatima poput ROCm i oneAPI

IZVOR

Bajtbox