Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Koliko su Android telefoni opasni

Kada se otvori aplikacija na sajtu, dozvole za pregled lokacije ili GPS-a su neke od opcija koje korisnici uglavnom ne omogućavaju.

Međutim, šta se dešava ukoliko aplikaciji ili sajtu uopšte nije potrebna nova dozvola kako bi isporučio informacije o lokaciji korisnika? Upravo ovo se potencijalno dešava na Android uređajima.

Stručnjaci za sigurnost su ukazali na to da su dozvole za senzore pokreta podrazumijevano omogućene u nekim internet pregledačima na Androidu, što dovodi do zabrinjavajućeg prikupljanja podataka.

Istraživači kompanije Mysk su krajem prošlog mjeseca objavili tvit, u kojem Android korisnicima objašnjavaju da Chrome podrazumijevano dijeli podatke senzora za pokrete sa sajtovima koje korisnik posjeti. Pored toga, izgleda da isti set instrukcija ima i Microsoft Edge za Android.

Iako se na prvi pogled ne radi o bitnoj karakteristici, to bi moglo imati neke alarmantne posljedice. Senzori, kao što je akcelerometar, se obično koriste za orijentisanje pomoću uređaja. Ali se, po potrebi mogu upotrijebiti i za određivanje tačne lokacije korisnika.

Za sada nije poznato zbog čega je opcija praćenja podrazumijevano bila uključena u internet pregledačima, ali se uskoro očekuje zakrpa koja će ispraviti problem.

Do tada, Mysk je ponudio rješenje za onemogućavanje senzora za praćenje u Chrome-u, kao i u Edge-u na Androidu, prenosse Nezavisne.