Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Konačno! – MIUI 14 počeo stizati i globalno

Prije više od mjesec dana kompanija Xiaomi predstavila je MIUI 14, zasnovan na Androidu 13. On je nedugo nakon toga počeo stizati na neke Xiaomi telefone u Kini, a sada je napokon stigao i globalno.

Xiaomi 12 je prvi globalni Xiaomi telefon koji je počeo primati MIUI 14. Pored MIUI 14, odnosno Androida 13, nadogradnja sa sobom uključuje i sigurnosnu zakrpu za prvi mjesec 2023. godine.

Ova je nadogradnja trenutno dostupna korisnicima koji su bili dio beta testiranja. Nadogradnja dolazi s brojem firmvera MIUI 14.0.2.0. (TLXMIXM) i teška je oko 4,43 GB. Može se preuzeti i sa Xiaomijeve baze podataka (ZIP datoteka).

Pro verzija još nije počela primati MIUI 14.

Na predstavljanju je Xiaomi naveo da će MIUI 14 imati poboljšane performanse, ali i efikasnost. Pored toga, napravljene su i velike dizajnerske promjene. Kompanija je napravila promjene na ikonama, ali i cjelokupnom interfejsu. Ikone su veće, a njihova veličina može se podesiti.

Također, znatno je smanjen broj predinstaliranih aplikacija i sada postoji samo 8 aplikacija koje se ne mogu deinstalirati. Xiaomi navodi da je tečnost sistema poboljšana do 60%, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost.

MIUI 14 stiže i sa funkcijom Photon Engine. Navedeno je da ova funkcija radi na osnovnom Android kernelu kojem mogu pristupiti programeri aplikacija trećih strana. To će zapravo omogućiti programerima da pojednostave svoje aplikacije i učine ih bržim. Xiaomi dalje navodi da će ova funkcija ubrzati uglađenost, odnosno tečnost aplikacija trećih strana do čak 88%. S druge strane, funkcija će smanjiti i potrošnju energije aplikacija do 16%.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox