Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

LinkedIn najavio gašenje aplikacije za Kinu i ukidanje 716 radnih mjesta

… što je njezin američki vlasnik Microsoft opravdao “žestokom konkurencijom” i “teškom makroekonomskom klimom”.

Računalni div bio je jedna od rijetkih američkih internetskih kompanija koja je uspjela nametnuti društvenu mrežu u Kini uprkos cenzuri i strogim lokalnim propisima.

Microsoft je Kinezima ponudio verziju svoje profesionalne mreže pridržavajući se pritom, kroz zajedničko lokalno ulaganje, drakonskih mjera.

Šef LinkedInea Ryan Roslansky rekao je da su ukidanja radnih mjesta nužna zbog racionalizacije poslovanja kompanije te da će se ubuduće više koristiti usluge vanjskih saradnika.

Kazao je i da će promjene rezultirati otvaranjem 250 novih radnih mjesta, a glasnogovornik LinkedIna je objavio da će se zaposlenici koji su izgubili radno mjesto u ovoj kompaniji moći natjecati za nove pozicije.

U 2021. je kompanija koja slovi kao lider za poslovne kontakte, ukinula aplikaciju “LinkedIn” u kontinentalnoj Kini, kao razloge navevši “izazovno operativno okruženje” i “povećane zahtjeve za usklađenjem s lokalnim propisima”.

Zamijenila ju je pojednostavljenom lokalnom verzijom nazvanom InCareer, koja je lokalnim stručnjacima omogućila da nastave pronalaziti i prijavljivati ​​se za poslove, ali i da ostanu povezani sa svojom mrežom.

“Nakon pažljivog razmatranja, donijeli smo odluku o gašenju InCareera od 9. augusta 2023.”, objavila je u utorak društvena mreža.

“Uprkos prvobitnom uspjehu, InCareer se suočio sa žestokom konkurencijom i teškom makroekonomskom klimom, što nas je u konačnici navelo da odlučimo ukinuti svoje usluge” u Kini, objavio je LinkedIn.

Mreža je posljednjih godina marginalizirana usred mnoštva inovativnih lokalnih aplikacija.

Većina američkih internetskih multinacionalnih društvenih mreža, poput Facebooka, Twittera, Instagrama, YouTubea…, već je duže vrijeme blokirana u Kini, jer se ne uspijeva pridržavati strogih lokalnih zakona i ne uvijek jasnih pravila poslovanja.

Tehnološki divovi su pod pritiskom da blokiraju sve neželjene sadržaje i teme koje se smatraju politički osjetljivima na internetu u ime društvene stabilnosti.

LinkedIn se posljednjih godina našao na meti kritika zbog uklanjanja disidentskih računa i brisanja politički osjetljivih sadržaja sa svojih stranica, pišu Vijesti.ba.