Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ljudi su u prošlosti baš bili mračni i jezivi: Arheolozi u Engleskoj pronašli misteriozan, ali vrlo bizaran predmet

Tijekom arheoloških iskapanja u Engleskoj otkriven je neobično jeziv artefakt koji se vraća na davno izgubljene kulturne običaje koje danas možemo samo pokušavati zamisliti. Prije nekoliko godina, u blizini sela samo nekoliko kilometara sjeverozapadno od Cambridgea, zvanog Bar Hill, arheolozi iz Londonskog arheološkog muzeja (MOLA) iskopali su češalj koji datira negdje od oko 750. godine prije Krista do 43. godine nove ere, piše Science Alert.

Znanstvenici su otkrili da je ovaj artefakt izrezbaren iz ljudske tjemene kosti, dakle dijela ljudske lubanje. Drugi artefakti željeznog doba od ljudskih kostiju već su pronađeni u regiji Cambridgeshirea, ali ovaj je bio posebno neobičan. Nema istrošenog uzorka na zupcima češlja, što sugerira da je njegova namjena bila ukrasna ili duhovna, a ne praktična. Nakon tisuća godina ispod zemlje, sam češalj ne izgleda osobito dobro. Ostao je samo pravokutni komad kosti dovoljno malen da stane u dlan, izrezbaren u obliku češlja, sada napuknut slomljenim zubima.

Međutim, čini se da je u nekom trenutku bio dio većeg objekta; jedan rub je jasno izlomljen, s dijelom oboda uklesane kružne rupe. To je arheologa MOLA-e Michaela Marshalla dovelo do hipoteze: češalj je mogao biti neka vrsta amuleta koji se nosio kao privjesak.

Čemu je služio?

“Bar Hill Comb je možda bio vrlo simboličan i moćan objekt za članove lokalne zajednice”, rekao je Marshall za BBC. “Moguće je da je isklesan iz lubanje važnog člana društva željeznog doba čija je prisutnost na neki način sačuvana i obilježena kroz njihove kosti.” U Cambridgeshireu su pronađeni alati izrađeni od kostiju ljudskih ruku i nogu, koji su se koristili za čišćenje životinjskih koža, no lubanja je imala poseban značaj. Diljem Europe željeznog doba relativno su česti privjesci izrađeni od ljudskih lubanja. Zapravo, drevni privjesci i alati izrađeni od ljudskih kostiju pronađeni su diljem svijeta. Ali češalj je stvarno čudan. Samo dva druga češlja iz željeznog doba napravljena od ljudske kosti ikada, su pronađena baš u Britaniji, a potječu iz iste opće regije: Earith, 14,5 kilometara sjeverno od Bar Hilla, i Harston Milla, 19 kilometara južno od Bar Hilla.

To sugerira da je ova specifična vrsta artefakta možda bila lokalni kulturni običaj. Što se tiče onoga što oblik češlja označava, MOLA osteolog Michael Henderson misli da bi odgovor mogao biti u samoj lubanji. Ljudska lubanja nije jedan cijeli komad, već zasebne kosti koje su povezane fibroznim tkivom poznatim kao kranijalni šavovi. Ovi spojevi nalikuju zupcima patentnih zatvarača ili, recimo, češljeva.

Centralna.ba