Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Macbook napokon dobiva dugo očekivanu nadogradnju?

Još jedan dan, još jedan Appleov patent. Ali ovaj bi mogao biti zanimljiv, jer sugerira da Apple nastavlja raditi na nečemu što mnogi ljudi izgleda žele – trebali ili ne.

Patent ukazuje na korištenje piezoelektričnih struktura za pružanje taktilne povratne informacije za buduće Macove. Ideja je da bismo mogli imati stvari koje vibriraju, u osnovi, i dok već imamo trackpad koji se ne miče, ali vibrira kako bi simulirao klik, čini se da ovaj patent pokazuje novi način da se to dogodi.

Ali ono što ovo čini zanimljivijim od toga je druga potencijalna upotreba tehnologije – u zaslonu osjetljivom na dodir!

Prvi su ga primijetili promatrači patenata u Patently Appleu, a ovaj patent je upravo objavio US Patent & Trademark Office. I dok se sugerira da bi se novi patent mogao koristiti u području “palm resta” prijenosnog računala, kao i na njegovom trackpadu, nama je ipak druga potencijalna upotreba zanimljivija.

Apple je do sada odbijao staviti zaslon osjetljiv na dodir u nešto poput MacBook Aira jer kaže da je to loša ideja. Obrazloženje je da će ljude samo zaboljeti ruke od podizanja prstiju svakih nekoliko sekundi kako bi dodirnuli zaslon i to, u konačnici, Apple zna najbolje.

I to bi mogao biti slučaj. Dodirivanje tableta kao što je iPad je jedno jer je obično ravno na stolu ili u vašim rukama, ali laptop? To je sasvim druga stvar, ne samo zato što je dalje od vas zahvaljujući svojoj tipkovnici i trackpadu. 

Uzimajući ovaj patent kao primjer, sasvim je moguće da Apple želi upotrijebiti ovu novu tehnologiju za generiranje vibracija oko Mac-ovog trackpada. Smislio je tehnologiju, pa ju je patentirao. Ali ako već patentirate nešto poput ovoga, bilo bi glupo ne predložiti da se to može koristiti u zaslonu osjetljivom na dodir jer, opet, ako vi to ne učinite, netko drugi hoće. Apple se ipak drži osnova i koliko god neki možda željeli drugačije, ovaj patent ne znači da je Mac zaslon osjetljiv na dodir iza ugla.

Ipak, što ako je?

IZVOR

Bajtbox