Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Mnogo manje nego što ste očekivali – Poznato koliko koštaju komponente za S23 Ultra

Samsung je početkom drugog mjeseca ove godine predstavio Galaxy S23 seriju. Najskuplji član ove serije je Samsung Galaxy S23 Ultra. Sada, četiri mjeseca nakon predstavljanja ovog telefona saznajemo koliko su, prema procjenama, koštali materijali za Galaxy S23 Ultra.

Prema najnovijem istraživanju provedenom od strane kompanije Counterpoint Research, Bill of Materials (BoM) za Galaxy S23 Ultra je svega 469 dolara. Radi se o osnovnoj verziji telefona sa 8 GB radne memorije (RAM-a), 256 GB prostora za unutrašnju pohranu i 5G podrškom ispod 6 GHz.

BoM za Galaxy S22 Ultra nije poznat, ali su materijali za Samsung Galaxy S21 Ultra koštali 533 dolara, a za Samsung Galaxy Note 20 Ultra 550 dolara.

Kada je riječ o samoj “raspodjeli” materijala, Qualcomm-ov udio u BoM-u je na “najvišem nivou svih vremena” i iznosi 34% – jedan procenat više od Samsunga.

Naravno, najveće zasluge za ovoliki udio Qualcomma pripadaju Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy čipu, ali treba spomenuti i druge razne komponente za bežično povezivanje, kao i ultrazvučni skener otiska prsta, auto elektronika i IC-ovi za upravljanje napajanjem.

Najskuplje komponente su gore spomenuti specijalni Qualcomm-ov čip za Galaxy S23 seriju i dijelovi za povezivanje. Ekran i kamera također troše veliki dio budžeta, ali opet znatno manje od čipa.

Samsungovi materijali su LTPO ekran, NAND blic i baterijski paket (sa ATL-ovom ćelijom), kao i dvije od pet kamera: 200 MP HP2 senzor i 12 MP selfie kamera (S5K3LU). Dva 10 MP IMX754 telefoto senzora, kao i IMX564 senzor za ultraširoku kameru isporučuje Sony.

STM proizvodi laserski AF modul i kontroler ekrana osjetljivog na dodir, plus razne senzore (akcelerometar, žiroskop, barometar). NXP je napravio IC za žičano punjenje, dok je Convenient Power donio IC za bežično punjenje.

Na kraju napominjemo da ovi troškovi ne uključuju troškove istraživanja i razvoja, marketinga, garancije, korisnike podrške itd.

Podsjećamo da je početna cijena Galaxy S23 Ultra telefona 1449 EUR.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox