Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Na Windows 11 izgledno stiže reklama na nezgodnom mjestu

Windows 11 ovih dana je dobio opcionu nadogradnju koja stiže s nekim korisnim ispravkama, ali i s nečim poprilično kontroverznim. O čemu je riječ?

Kako prenosi Bleeping Computer, Microsoft je na Start meni implementirao nešto što opisuje kao „obavještenja za Microsoft naloge“. Ipak, mnogi sumnjaju da ova funkcija ima skriveni plan.

Naime, u dokumentu podrške za zakrpu KB5023778 za Windows 11 22H2, koja je još uvijek u fazi testiranja, Microsoft daje primjer obavještenja: pop-up obavještenje koje upozorava korisnika da treba da napravi sigurnosnu kopiju svojih fajlova.

Svakako da je riječ o razumnom savjetu i da je dobra ideja da s vremena na vrijeme napravite sigurnosnu kopiju svojih dokumenata, fotografija itd. na cloud servisu, kao što i Microsoft u osnovi predlaže.

Međutim, problem je što će pokretanje sigurnosne kopije direktno iz ovog obavještenja korisnika pokušati potaknuti da koristi OneDrive, Microsoftovu cloud uslugu.

Što se tiče ovog konkrenog poteza američke kompanije, iz Microsoftva su naveli da je „ova funkcija trenutno dostupna samo manjem broju korisnika, a dok će se u narednim mjesecima proširiti većem broju korisnika“.

Dakle, očigledno je da će ova „nenametljiva“ reklama biti dio Windowsa 11, s obzirom na izjavu Microsofta. Doduše, i dalje se rade o opcionom ažuriranju, ali gotovo je sigurno da će funkcija biti dio sljedeće nadogradnje, koja će stići u narednih nekoliko sedmica. Osim u slučaju ako se Microsoft predomisli u posljednjem trenutku i odluči ipak ovu funkciju ne implementirati u sljedeću Windows 11 nadogradnju.

Druga je opcija da ova reklama možda neće stalno da se pojavljuje na Start meniju, već samo povremeno.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox